Asko, 62, on metsän eläinten suosikki, kotipihalla tallustaa päivittäin poroja, kauriita ja kettuja: "Päiviö-poro kävi vaimon mukana marjametsässä"

Asko, 62, on metsäneläinten suosikki 1:02
Metsäneläimet vierailevat päivittäin Askon kotipihassa.

Lapissa Sodankylän Jeesiön kylässä asuva Asko Siirtola on eläinten keskuudessa koko metsän suosikki. Hänen kotipihallaan tallustaa päivittäin tyytyväisenä monenlaista karvaturria, kuten poroja, metsäkauriita, kettuja ja jäniksiä.

62-vuotias Asko asuu vaimonsa Irman kanssa kairan laidalla, josta lähimpään naapuriin on matkaa 40 kilometriä. He muuttivat taloonsa yli seitsemän vuotta sitten.

Vuosien varrella pihapiiriin on ilmestynyt mitä ihmeellisempiä eläimiä, jonka vuoksi yksinäisiä hetkiä ei pariskunnalle ole syntynyt. 

– Tässä käy ihan päivittäin useita eläimiä. Meillä käy näin talvella muun muassa kuusi metsäkaurista, poroja ja oravia. Kai ne ovat tykästyneet minuun, kun ne täällä jatkuvasti käyvät, pohti Asko. 

Ruokaa eläimille ostetaan kilokaupalla

Asko ja Irma tarjoavat vierailijoilleen paljon erilaista ravintoa. Pariskunnan kauppalistasta löytyykin välillä esimerkiksi kauraa, kaalia, porkkanaa ja omenaa, jotta kaikille riittää syömistä.

Viime talvena pariskunnalla meni eläinten ruokaan satoja euroja, kertoi Asko samaan aikaan, kun pihaan oli juuri juossut lauma kauriita syömään.

Tilanteen rauhoittamisen vuoksi Askon ja Irman pihaan rakennettiin hetki sitten aitaus, jonka tarkoituksena on vähentää eläinten määrää.

– Ei näitä eläimiä ole tarkoitus kesyttää. Tilanteesta on syntynyt hieman pieni riesa, joten tuo aitaus piti rakentaa.

Päiviö-poro vietti kesäloman Askon ja Irman pihassa

Viime kesänä Askon ja Irman luokse muutti hirvasporo, joka nopeasti nimettiin Päiviöksi. Päiviö vietti mielellään kuumat hellepäivät tyytyväisenä liiterin edessä. Asko luonnehti poroa erikoiseksi sen koiramaisen käytöksen vuoksi.

Koiran tapaan Päiviö tallusteli vastaan, kun Asko ja Irma saapuivat kotiin. Porosta tuli nopeasti osa perhettä, joka osallistui monenmoiseen kotiaskareeseen. 

– Päiviö tykkäsi todella paljon esimerkiksi saunan lämmityksestä. Se seurasi minua ja olisi varmasti tullut sisälle puuliiteriin saakka, jos vain olisin luvan antanut. Siellä se sitten katsoi ovella, kun minä otin puita ja menin lämmittämään saunaa. Päiviö odotti nätisti saunan verannalla, kunnes olin valmis, muisteli Asko viime kesää.

Päiviö rakasti mennä marjametsään

Saunan lämmityksen lisäksi pienen poron lempipuuhiin kuului sienestys, marjastus ja puutarhanhoito. 

– Päiviö kulki vaimoni mukana marja- ja sienimetsään. Kerran se säikäytti isoilla sarvillaan erään Thaimaasta saapuneen marjastajaryhmän, eikä heitä niissä metsissä sen jälkeen näkynyt.

Kesäisin porot tunnetusti tuhoavat ihmisten kukkaistutuksia. Tämän vuoksi Irma vitsiksi komensi Päiviötä olemaan koskematta hänen istutuksiinsa.

– Ihan kuin Päiviö olisi ymmärtänyt, sillä se ei koskaan kajonnut istutuksiin. Päinvastoin, Päiviö söi kukkapenkin ympäriltä rikkaruohoja pois. 

Syksy vei Päiviön

Syksyn ja porojen rykimäajan saapuessa Askolle ja Irmalle tutuksi käynyt Päiviö katosi kotipihasta yllättäen.

– Me kiinnyimme siihen poroon. Se tuli aina tosi lähelle ja me saimme silittää sitä. Sitten tuli rykimäaika ja Päiviö katosi mystisesti.

Päiviö ei kuitenkaan ole ainoa poro, joka on viettänyt aikaa Askon ja Irman kanssa.

– Parhaimmillaan postia haettaessa minun perässäni kävelee toistakymmentä poroa. Porot eivät ainakaan minua kohtaan ole ollenkaan aggressiivisia. Minä olenkin nauranut monelle, että minusta pitäisi tulla poromies, koska minä pääsisin helpolla niiden kanssa.

Askon mielestä poroa voisi luonnehtia jo täysin kesyksi.

– Enää ei tarvitse kuin poronrehuastiaa pyöräyttää, ja äänen vuoksi ne juoksevat pihaan.

Lue myös:

    Uusimmat