Asikkalan taksisurma: Nuoren naiskuskin kuristaneen miehen mielentila paljastuu tänään

Päijät-Hämeen käräjäoikeus jatkaa tänään Asikkalan taksisurmajutun käsittelyä. Oikeus kuulee teosta syytetyn miehen mielentilatutkimuksen tulokset. 

Oikeudenkäynti jatkuu iltapäivällä ja istunnossa käydään läpi henkirikoksesta syytetyn miehen mielentilatutkimuksissa selvinneet asiat. Oikeudessa valkenee siis, ymmärsikö mies tekonsa luonteen, eli oliko mies tapahtumien aikaan syyntakeinen.

Jo aiemmin käräjäoikeus katsoi välituomiossa, että mies pakotti nuoren naistaksikuskin sukupuoliyhteyksiin ja lopulta kuristi tämän kuoliaaksi syrjäisellä hiekkakuopalla Asikkalan Salonsaaressa elokuussa 2022. 

Ennen lopullista tuomiota mies kuitenkin määrättiin mielentilatutkimukseen.

Mielentilatutkimusta puolsi muun muassa se, että mies kertoi oikeudelle menneensä taksimatkan aikana jonkinlaiseen psykoosiin. Asiaan vaikutti myös miehen henkilöhistoria.

Mielentilatutkimuksen valmistumisen myötä käräjäoikeus ottaa kantaa siihen, olivatko teot tahallisia, ja jos olivat, mihin rikoksiin mies teoillaan syyllistyi. Päätettäväksi tulee myös mahdollinen rangaistus.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudesta kerrotaan MTV Uutisille, että jos iltapäivän istunto sujuu yllätyksittä, käräjäoikeus julistaa tuomionsa asiassa jo tänään.

Henkirikos sorakuopalla

Mies nousi nuoren naiskuljettajan taksiin Lahden torilla yöaikaan 20. elokuuta 2022.

Hän pyysi kyytiä kotiinsa Vääksyyn. Perille päästyään hän kehotti kuskia odottamaan ja haki asunnoltaan veitsen sekä kuulapyssyn ja ajatti naisen sitten syrjäiselle sorakuopalle.

Siellä hän käräjäoikeuden mukaan pakotti naiskuskin oraaliseen sukupuoliyhteyteen sekä sormin tapahtuneeseen emätinyhdyntään. 

Nainen kuoli tapahtumien yhteydessä kuristamiseen. Ruumiista taltioitiin myöhemmin siemennestettä. 

Mies on itse myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman sorakuopalla, mutta kiistää jyrkästi raiskanneensa tätä. 

Oikeus piti tarinaa epäuskottavana

Käräjillä mies kertoi tarinan, jonka mukaan hän ja nainen olivat sorakuopalla seksuaalisessa kanssakäymisessä yhteisestä tahdosta. 

Miehen mukaan nainen oli kuitenkin tapahtumien yhteydessä säikähtänyt hänen vyötäisiltään pudonnutta kuulapyssyä ja yrittänyt sitten paeta paikalta vauhdilla.

Mies kertoi tarttuneensa naiseen pysäyttääkseen tämän ja pitäneensä naista jonkinlaisessa halausotteessa. Mies oli kertomansa mukaan laittanut naisen lopulta maahan ja tuossa yhteydessä huomannut tämän menneen tajuttomaksi.

Miehen mukaan nainen siis kuoli vahingossa.

Hätäkeskukseen mies soitti vasta, kun nainen oli ollut kuolleena reilun tunnin ajan. Oikeudessa mies selitti ajan kulumista paniikilla. Hän kertoi myös miettineensä jonkinlaista "sopivaa tarinaa".

Miehen mukaan hän ei silti tappanut naista tahallaan.

Käräjäoikeus piti miehen kertomuksia epäuskottavina. Välituomiossa todettiin, ettei siitä jäänyt epäselvyyttä, että sorakuopan tapahtumat tapahtuivat vastoin uhrin tahtoa. 

Valikoi uhrin

Tapahtumien todellisesta luonteesta kertoi käräjäoikeuden mukaan esimerkiksi se, että eräs lähistöllä asuva henkilö kuuli tapahtumapaikan suunnalta naisen kirkumista. Huuto jatkui noin viiden minuutin ajan. 

Käräjäoikeus piti ylipäätään epäuskottavana, että yöaikaan työvuorossa ollut taksinkuljettajanainen olisi halunnut syrjäisellä sorakuopalla alkaa yllättäen seksuaaliseen kanssakäymiseen itselleen entuudestaan lähes tuntemattoman miehen kanssa.

Käräjäoikeus katsoi myös, että miehen toimintaan liittyi suunnitelmallisia piirteitä. Mies oli muun muassa tutkinut sorakuopan aluetta karttasovelluksesta ennen henkirikosta sekä hakenut aseet kotoaan.

Tapahtumayönä mies oli myös valikoinut taksikuskinsa tarkoin. 

Hän oli käynyt useammalla Lahden keskustassa sijaitsevalla taksitolpalla ja päätynyt lopulta nuoren naiskuljettajan kyytiin, vaikka tämän auto seisoi keskellä taksijonoa muiden autojen lomassa.

Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli pyrkimys viedä uhri sorakuopalle vähintään tehdäkseen tälle väkivaltaa. Sinänsä uhri valikoitui silti sattumanvaraisesti.

MTV paikalla: Asikkalan taksikuskimurhasta epäiltyä miestä vaaditaan vangittavaksi 3:41
MTV Uutiset oli paikalla Lahdessa, kun taksisurmasta epäiltyä miestä vaadittiin tutkintavankeuteen. Katso raportti yltä.

Lue myös:

    Uusimmat