Asikkalan taksisurmaaja määrättiin mielentilatutkimukseen – oikeus piti työtehtävissä olleen uhrin raiskaamista ja kuristamista julmana

19-vuotias uhri oli ottanut 24-vuotiaan miehen taksinsa kyytiin Lahdessa – tämä Asikkalan taksisurmasta nyt tiedetään 3:28

Oikeus on määrännyt taksinkuljettajan törkeästä raiskauksesta ja taposta syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. Mies on myöntänyt aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kiistänyt tahallisuuden.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi asiasta välituomion torstaina ja tiedotti mielentilatutkimukseen määräämisestä. Oikeudenkäynti käytiin suljettujen ovien takana.

Tiedotteen mukaan mies tunnusti olleensa sukupuoliyhteydessä naisen kanssa. Miehen mukaan sukupuoliyhteydet olivat kuitenkin vapaaehtoisia.

Oikeus totesi, että mies kuristi naisen kuoliaaksi. Lisäksi hän kohdisti naisen poskeen tylppää väkivaltaa.

Oikeuden mukaan rikos tapahtui erityisen julmalla tavalla ottaen huomioon, että uhria kuristettii, uhrin puolustautumismahdollisuudet olivat rajoittuneet ja erityisesti asianosaisten fyysisten ominaisuuksien johdosta.

Lisäksi tekopaikka oli syrjäinen, teko tapahtui yöaikaan ja kohdistui työtehtävissä olleeseen uhriin.

Oikeus antaa ratkaisunsa siitä, mihin rikoksiin mies syyllistyi, kun mielentilatutkimus valmistuu.

Veitsi mukana

Parikymppistä miestä syytetään parikymppisen taksinkuljettajanaisen taposta ja törkeästä raiskauksesta. Syytteisiin johtaneet tapahtumat sattuivat Asikkalan Salonsaaressa viime elokuussa. Tapahtumat ajoittuvat aamuyöhön.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan tapahtumaketju sai alkunsa, kun mies nousi naisen taksin kyytiin Lahden torilla. Hän pyysi ensin kyytiä asunnolleen Vääksyyn.

Asunnolta mies haki mukaansa noin 20-senttisellä terällä varustetun keittiöveitsen sekä oikealta ampuma-aseelta näyttävän kuulapyssyn.

Syytteen mukaan mies varustautui asein, koska hänen tarkoituksenaan oli olla taksinkuljettajan kanssa sukupuoliyhteydessä vaikka väkisin. 

Syyttäjä: Raaka ja julma teko

Asunnolla käynnin jälkeen mies palasi taksiin ja pyysi naiskuljettajaa ajamaan auton Asikkalan Salonsaaressa sijaitsevalle hiekkakuopalle.

Siellä mies syytteen mukaan ryhtyi lyömään naista muun muassa päähän, kaatoi tämän maahan ja riisui tältä housut väkisin. 

Syytteen mukaan mies mursi naisen tahdon ja teki hänet puolustuskyvyttömäksi. Hän raiskasi naisen ja teon aikana kuristi tätä kaulalta. 

Päähän kohdistettu väkivalta, kuristaminen sekä teon kesto tekivät teosta syyttäjän mukaan erityisen raa'an.

Teko oli syyttäjän mukaan myös erityisen julma, sillä se kohdistui työtehtävissä olleeseen taksinkuljettajaan, jolla oli työnsä takia rajalliset mahdollisuudet puolustautua. 

Nainen kuoli raiskauksen aikana – pitkäkestoisen ja voimakkaan kuristamisen takia.

Syyttäjä vaatii miehelle 12 tai 13 vuoden vankeusrangaistusta taposta ja törkeästä raiskauksesta.

Tapauksen esitutkinnassa epäselväksi jäi, tunsivatko mies ja nainen toisiaan entuudestaan – ja jos tunsivat, millä tasolla. Myös miehen tiedetään työskennelleen aiemmin taksikuskina.

Poliisi tutki tapausta murhana, mutta syyttäjä päätti nostaa syytteen lievemmästä teosta, taposta. 

Lue myös:

    Uusimmat