Asiantuntijat vastaavat: Nouseeko lihan hinta reippaasti tulevaisuudessa?

Rehun hinta saattaa kohota tulevaisuudessa hyvin paljon. Lihantuotannossa rehulla on luonnollisesti merkittävä osuus eläinten ruokkimisessa, ja tätä kautta myös muutoksia lihan hintaan on odotettavissa.

Suomen maataloudesta ja elintarvikeketjusta tilastoja tuottavan Tiken tutkija Elina Tamminen kertoo, että keskustelua rehun hinnannoususta on käyty jo pitkään.

– Aihe ei sinänsä ole päivänpolttava, sillä siitä ollaan puhuttu läpi kesän. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvin hankala arvioida, kuinka paljon rehun hinta nousee, ja kuinka paljon se lihan hintaan vaikuttaa.

Hintaneuvottelut kesken

Atrian Naudan hankinnasta vastaava Maarit Ilola on samoilla linjoilla Tammisen kanssa:

– Kellään meistä ei ole kristallipalloa, jolla voitaisiin määritellä tarkemmin lihan tai rehun hintojen kehitystä. Syynä rehun hinnannousun spekulointiin ovat globaalit satoennusteet, joiden huonoja tuloksia ollaan nähty muun muassa Amerikan maissi- ja soijasadoissa sekä myös Pohjois-Euroopassa sateisen kesän muodossa.

Ilolan mukaan lihan hinnan kehittymiseen vaikuttavat vielä kesken olevat hintaneuvottelut lihaa jälleenmyyvien päivittäistavarakauppojen kanssa.

Vähiten harmia naudan tuottajille

Ilola kuitenkin kertoo, että vähiten harmia korkeasta rehun hinnasta koituu naudan kasvattajille.

– Naudan ruokintaan voidaan käyttää myös säilöttyä rehua, jolloin tilanne saattaa olla vähemmän haitallinen kyseistä ruokintamuotoa käyttäville tiloille. Voivat tilat toki myös viljellä itse rehua, jolloin kustannukset pienenevät. Pahiten tämä vaikuttaa tuottajiin, jotka ostavat rehunsa ulkopuolelta, Ilola sanoo.

Pahinta nousua on Ilolan mukaan odotettavissa kanan-, sian- ja broilerin myyntihintoihin. Erityisesti sian jo entuudestaan suuret ruokintakustannukset ovat vaarassa kohota radikaalisti.

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja