Bayer HealthCaren teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät syö tarpeeksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Myös kalaa tulisi syödä enemmän.
Suomalaisten ruokailutottumukset ovat viime vuosikymmenten aikana kääntyneet merkittävästi terveellisempään suuntaan. Tuoreen tutkimuksen* mukaan valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan saa ravinnostaan riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Suurin syy tähän on se, että kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään paljon vähemmän kuin mitä suositusten mukaan pitäisi.
Vastaajista 64 prosenttia syö kasviksia päivittäin 1-2 annosta, kun taas suositeltuun määrään eli 5-6 annokseen tai sen yli pääsi ainoastaan viisi prosenttia vastaajista. Samoin kuin aikaisempien tutkimusten, myös tämän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että kasviksia syövät enemmän naiset. Miten sitten määritellään yksi annos? Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo yhden annoksen vastaavan oman käden kokoista kourallista. Lapsen 5-6 annosta eroaa siis esimerkiksi aikuisen miehen vastaavasta kasvistarpeesta.
Tutkimusten mukaan kasvisten käyttö on merkittävää terveyden ja painonhallinnan kannalta ja niistä saadaan myös vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveyttä edistäviä aineita, kuten flavonoideja. Liian vähäinen kasvisten käyttö on liitetty monien sairauksien kuten diabeteksen riskitekijöihin.
Kasviksista saatavilla ravintoaineilla on siis suuri merkitys sekä ylipainon että sairauksien ehkäisyssä. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on helppo tapa syödä terveellisemmin, mutta Palssan kokemusten mukaan se voi olla käytännössä vaikeaa.
– Syyksi kasvisten vähäiseen syömiseen mainitaan useimmiten se, että kasvikset ovat kalliita ja hankalia käyttää tai niistä ei yksinkertaisesti vain pidetä. Osasyy tähän on varmasti suomalaisessa ruokakulttuurissa. Vaikka esimerkiksi keitoissa ja pataruuissa on kasviksia, olemme vielä perunaa ja kastiketta -tyyppejä, Palssa kertoo.


