Mainos

Asiantuntijat shokissa Trumpin puheiden takia: ”Eivät olleet vain imbesillejä – hän on myös täysin Putinin talutusnuorassa”

1:16

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen ja sitä seurannut tiedotustilaisuus päättyivät hetki sitten. Useat asiantuntijat tyrmistyivät tiedotustilaisuuden puheista.

– Trumpin kommentit eivät olleet ainoastaan imbesillejä, vaan hän on myös täysin Putinin talutusnuorassa, CIA:n entinen johtaja John O. Brennan kirjoitti Twitteriin.

VIDEO: Tämä lienee yksi syy, miksi monet asiantuntijat ovat järkyttyneitä

Ruotsin entisen pääministeri Carl Bildtin mukaan Trumpin hiljaisuus Ukrainasta ja Syyrian sodan näkeminen ”täysin Israelin turvallisuuteen liittyvänä kysymyksenä”, ei ainakaan hillitse Kremlin pyrkimyksiä.

Toisaalta taas Bildtin jakaman politiikan asiantuntija Ulrich Speckin twiitin mukaan tapaaminen ei mennyt niin huonosti.

– Eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen suurimmat huolenaiheet Trump-Putin -tapaamisessa ovat olleet Ukraina ja Lähi-itä. Monet eurooppalaiset ovat helpottuneita, ettei mitään jättimäistä vaikuttaisi tapahtuvan näiden aiheiden tiimoilta.

"Putin ei voi uskoa onneaan"

Toimittajana muun muassa Washington Postille työskentelevä Ashley Parker puolestaan kehuu Putinin pokerinaamaa – pienellä poikkeuksella.

- MUTTA jopa hän näyttää siltä, ettei voi uskoa onneaan, kun Trump on hänen vieressään ulkomaisella maaperällä ja hyökkää omaa tiedusteluaan kohtaan sekä kehuu Venäjää.

Reutersin mukaan Yhdysvaltojen demokraattipuolueen johtaja Schumer kommentoi, että Trumpin puheet ovat "ajattelemattomia, vaarallisia, ja heikkoja."

Talouden nobelisti Paul Krugman puolestaan ajattelee, että "sairauden juuret ovat paljon syvemmällä kuin Trumpissa."

Hänen mukaansa juuret liittyvät erääseen voimakkaaseen poliittiseen puolueeseen (republikaaneihin), jolla on kaikki valta, ja joka hyväksyy ulkomaiset vaikutusyritykset Yhdysvaltojen demokratiaan niin kauan, kunhan se auttaa heitä leikkaamaan rikkaiden veroja ja kieltämään köyhien terveydenhuollon.

Tällä Krugman viitannee Trumpin hallinnon tekemään verouudistukseen, joka muun muassa leikkaa rikkaiden verotusta ja heikentää köyhien asemaa terveydenhuollon piirissä.

"Trump ajoi itsensä Putinin miinaan"

Myös suomalaiset politiikan tuntijat ovat kommentoineet tapausta.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari viitannee tällä siihen, ettei Trump vaikuta luottavan oikeusministeriön tutkintaan Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Sen sijaan hän tuntuu luottavan enemmän Venäjän presidenttiin.

Myös sinisten kansanedustaja Simon Elo kommentoi tiedotustilaisuutta samansuuntaisesta.

Ylen ulkomaankirjeenvaihtaja Mika Hentusen mukaan Trump ajoi itsensä Putinin miinaan.

Maailmanpolitiikan professorina Helsingin yliopistossa toimiva Teivo Teivainen puolestaan tarttui ydinaseiden kieltosopimukseen. Kyseiseen aiheeseen liittynyttä kylttiä kantanut toimittaja poistettiin tiedotustilaisuudesta.

Teivaisen mukaan ydinaseidein kieltosopimus on tärkeä aihe myös tapausta järjestäneille suomalaisille isännille.

– Menneisyydessä Suomi liittoutui (ainakin esitti liittoutuvansa) aseistariisunnan aloitteisiin. Innokkuus miellyttää Natoa on avainsyy sille, miksi suomalainen oikeistohallitus on vastustanut tätä sopimusta.

Ydinaseiden täydelliseen poistamiseen tähtäävä sopimus saatiin solmittua vuonna 2017 useiden maiden kesken, mutta Nato-maat eivät ole tätä solmineet. Ei myöskään Suomi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja