Mainos

Asiantuntijat: Elämäntaparemontti estäisi kolmanneksen syövistä

Syöpien terveydenhuollolle aiheuttama taakka kasvaa lähivuosina. Suomen Syöpärekisteri ennustaa, että kymmenen vuoden kuluttua uusia syöpätapauksia todetaan noin 10 000 enemmän kuin viime vuosina keskimäärin vuodessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan uusien syöpätapausten määrä lisääntyy lähes yksinomaan yli 65-vuotiailla.

THL:n asiantuntijaryhmän mukaan noin kolmanneksen syöpätapauksista voisi ehkäistä elintapavalinnoilla, kuten tupakoimattomuudella, alkoholinkäytön vähentämisellä, terveellisellä ravinnolla, riittävällä liikunnalla ja painonhallinnalla.

Asiantuntijat ehdottavatkin tänään julkaistussa kansallisessa syöpäsuunnitelmassa, että syöpien ehkäisyyn, toteamiseen ja kuntoutukseen pitäisi keskittyä jatkossa erityisesti tupakkapolitiikassa sekä suunniteltaessa lihavuuden ja liikkumattomuuden ehkäisemistä ja ravintosuosituksien toteutumista. Seulonnoilla voidaan vaikuttaa kuolleisuuteen ja parantaa elämänlaatua.

Terveyden edistäminen, syövän ehkäisy, seulonnat ja kuntoutus haukkaavat THL:n mukaan vain noin viisi prosenttia syövän aiheuttamista kustannuksista.

Syövän hoidon kustannuksiksi arvioidaan ensi vuonna 850 - 900 miljoonaa euroa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.