Asiantuntijalta kysytään päivittäin, miksei Unkaria eroteta: "Hän haluaa muuttaa koko EU:n kaltaisekseen"

Asiantuntija kommentoi Orbánin EU-venkoilua: ”Haluaa vahvistaa näkyvyyttään ennen vaaleja” 5:34
"Kyllä siellä ihan virallisissakin kommenteissa nähdään, että Orbanin politiikka miellyttää Putinia" – katso haastattelu!

Asiantuntija muistuttaa, ettei EU:n toimintamalliin kuulu jäsenvaltioidensa erottaminen.

EU:n huippukokouksessa tehtiin historiaa, kun kokouksessa saatiin päätettyä Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta

Samassa kokouksessa kuitenkin Unkarin pääministeri Viktor Orban esti viime yönä päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

– Tässä voisi oikeastaan jälleen kerran kysyä, että miksi Orban ei olisi käyttänyt tätä tilaisuutta hyväkseen luoda hänen ympärilleen keskittyvä spektaakkeli, arvioi Helsingin yliopiston tutkijatohtori Annastiina Kallius.

MTV Brysselissä - näin historiallinen Ukrainan EU-tie aukesi 4:14
MTV Brysselissä - näin historiallinen Ukrainan EU-tie aukesi

Unkarissa vaalit ensi vuonna

Kalliuksen mukaan Orbanin pyrkimyksenä on myös vahvistaa hänen näkyvyyttään ennen ensi kevään vaaleja. Unkarin kuntavaalit pidetään ensi vuonna samana päivänä, kuin EU-vaalit.

EU-komissio vapautti noin kymmenen miljardia euroa EU-rahoitusta, joka oli jäädytetty Unkarilta muun muassa tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden puutteen vuoksi. Unkarin arvellaan torpanneen Ukrainan EU-tietä toiveenaan saada jäädytetyt varat. 

– Voidaan sanoa, että oli aikamoinen sattuma, että vapauttaminen sattui juuri muutama päivä ennen EU-huippukokousta. 

"Orban on kansallismielinen poliitikko"

Unkarin ja Venäjän suhteet ovat poikkeuksellisen hyvät ottaen huomioon, että Unkari on EU-maa. Kallius uskoo, että suhteet voivat lähentyä entisestään.

– On kyse kahdesta autoritäärisestä hallinnosta. Tuoreessa tiedotustilaisuudessaan Putin kuvaili Orbania ei Putin-myönteiseksi poliitikoksi, vaan kansallismieliseksi poliitikoksi, joka tekee hyvää kansalleen. Kyllä siellä ihan virallisissakin kommenteissa nähdään, että Orbanin politiikka miellyttää Putinia.

Voiko Unkarin erottaa EU:sta?

Sen sijaan Unkarin suhde Ukrainaan ei ole ollut linjassa muiden EU-jäsenvaltioiden ulkopolitiikan kanssa.

– Unkarin ulkoministeri on tavannut Venäjän ulkoministeri Lavrovia enemmän, kuin Ukrainan ulkoministeriä. Unkarilaiset poliitikot jatkavat vieläkin vierailuja Venäjälle. 

Miksi Unkarin annetaan toteuttaa vihamielistä politiikkaansa? Kallius muistuttaa, että EU:n repertuaariin ei kuulu jäsenvaltioiden erottaminen.

– Tätä kysytään minultakin päivittäin. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että Orban itse ei halua erota EU:sta. Orban haluaa pikemminkin muuttaa koko EU:n kaltaisekseen. 

Lue myös:

    Uusimmat