Orpo jyrähti EU:n yhtenäisyydestä: "Unkarin on päätettävä, onko se mukana vai ei"

Orban torppasi Ukraina-tuen ja tylytti EU-jäsenyyspyrkimystä 1:26
EU:n ulkoministerit koolla Brysselissä – Unkari vastustaa keskeisimpiä suunnitelmia

"Olemme niin isojen äärellä, että tämä on ratkaistava"

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuvasi tänään Brysselissä päättynyttä EU:n huippukokousta ikimuistoiseksi. Kokouksessa saatiin päätettyä Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta.

Sen sijaan pettymys oli se, että yhteistä päätöstä rahoituskehyksestä ja sen sisällä Ukrainan taloudellisesta tuesta ei saatu aikaan. Unkarin pääministeri Viktor Orban esti viime yönä päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

Orpo sanoi, että tammikuussa järjestetään ylimääräinen huippukokous, jossa ratkaisuja haetaan. Orpon viesti oli, että ratkaisu haetaan joko Unkarin kanssa tai ilman. Hän kuitenkaan ei halunnut lähteä spekuloimaan, mitä ratkaisuvaihtoehdot konkreettisesti olisivat.

–  Nyt olemme niin isojen asioiden äärellä, että tämä on ratkaistava. Se täytyy ratkaista mieluiten joko 27 maan kesken tai sitten tavalla tai toisella 26 maan kesken.

Hänen mukaansa Unkarin tulee päättää, onko se mukana prosessissa vai sen ulkopuolella.

–  Unkarin pitää miettiä, mihin ovat valmiita. Haluavatko he todella blokata 26 maan tahdon.

Orpon mukaan EU ei ole hajanainen, vaan Unkari on eri leirissä kuin muut.

Rahoituspäätöksen estämisen lisäksi Orban oli eilen poissa äänestyksestä, kun muut jäsenmaat äänestivät Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta.

Orbanin poistuminen mahdollisti päätöksen hyväksynnän. Toimintatapaa on kuvattu täysin poikkeukselliseksi.

"Epäselväksi jäi, mitä Orban haluaa"

Tuonnemmaksi siirtyy myös koko päätös EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen tarkastelusta, jossa on määrä tehdä Ukraina-tuen lisäksi myös muita tarkistuksia EU:n tulevien vuosien käyttövaraan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vahvisti toimittajille aamuyöstä, että sopu jäi uupumaan yhdestä maasta.

Jo ennen huippukokousta Unkari kytki julkisuudessa avoimesti yhteen Unkarin oikeusvaltion heikon tilan takia jäädytetyn EU-rahoituksen vapauttamisen sekä toisaalta sen, puoltaako maa 50 miljardin euron pitkäaikaista tukea Ukrainalle.

Keskiviikkona EU-komissio vapautti Unkarin haettavaksi runsaat 10 miljardia jäädytettyä EU-rahoitusta. Unkarilta on kuitenkin ollut jäädytettynä noin 30 miljardia euroa, ja osan vapauttamiseen tarvitaan jäsenmaiden päätös.

Orpon mukaan hänelle jäi epäselväksi, mitä Orban haluaa.

–  Hän ei ole määritellyt konkreettisia halujaan. Kuten olen sanonut, EU:ta ei voida kiristää. Meidän oikeusvaltioperiaatteemme ei ole kaupan.

Lue myös:

    Uusimmat