Unkarin Orbán iski takaisin heti EU:n laajentumisaskeleiden jälkeen – esti 50 miljardin euron tuen Ukrainalle

Orban torppasi Ukraina-tuen ja tylytti EU-jäsenyyspyrkimystä 1:26
EU:n ulkoministerit koolla Brysselissä – Unkari vastustaa keskeisimpiä suunnitelmia

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoo estäneensä päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle. Orbán kertoi asiasta perjantaina aamuyöstä viestipalvelu X:ssä.

Tuonnemmaksi siirtyy myös koko päätös EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen tarkastelusta, jossa on määrä tehdä Ukraina-tuen lisäksi myös muita tarkistuksia EU:n tulevien vuosien käyttövaraan. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vahvisti toimittajille aamuyöstä, että sopu jäi uupumaan yhdestä maasta.

EU:n poliittiset johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina huippukokoukseen Brysselissä. Torstaina kokouspaikalla kuultiin kirjaimellisesti helpotuksen ääniä, koska Unkari oli poistunut huoneesta EU:n tulevista laajentumisaskeleista päätettäessä.

Ilman Unkaria yksimielisyys laajentumisesta

Laajentumisesta voi päättää vain yksimielisesti, ja tuolla keinolla 26 maata saivat tehtyä päätöksen koko unionin nimissä ilman Unkarin vastustusta. Rahapäätökset puolestaan voisi lopulta kiertää ainakin lyhyempiaikaisella tuella Ukrainalle, mikäli Unkaria ei saataisi edes neuvottelujen päätteeksi taipumaan päätöksen tueksi.

Perjantaiaamun uutinen viesti jälleen kovista jännitteistä EU:n Ukraina-tuessa. Michel pyrki kuitenkin painottamaan EU:n laajentumispäätösten historiallisuutta.

– Tänään lähetimme hyvin vahvan viestin Euroopan kansalaisille, hyvin vahvan viestin Ukrainan kansalaisille. Koska päätimme antaa ehdokasmaan aseman Georgialle, avata neuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa sekä ottaa hyvin tärkeän askeleen Bosnia-Hertsegovinan kanssa, hän sanoi.

Michelin mukaan yksituumaisuutta pitkän aikavälin raharatkaisujen kanssa etsitään taas heti ensi vuoden alussa.

Päätös toisestakin potista tuonnemmaksi

EU:n poliittiset johtajat siirsivät torstaina tuonnemmaksi myös sovun toisesta mittavasta Ukraina-rahapotista.

Huippukokouksessa tavoiteltiin sopua siitä, että Ukrainan rauhanrahastoa olisi pääomitettu 20 miljardilla eurolla. Tällaista sopua ei kuitenkaan ole tällä tietoa kokouksessa syntymässä.

Poliittiset johtajat sopivat Ukrainaa koskevista kokouksen loppulauselmista torstaina. Niissä he kehottavat toista EU-elintä eli ministerineuvostoa tehostamaan työtä Euroopan rauhanrahaston uudistamiseksi ja sen rahoituksen lisäämiseksi.

Näin ollen päätös rauhanrahaston pääomittamisesta siirtyy tuonnemmaksi.

Rauhanrahastosta on korvattu jäsenmaille muun muassa niiden Ukrainalle antamaa aseapua. Unkari on kuitenkin jumittanut viimeisimmän puolen miljardin euron Ukraina-erän vapauttamista rauhanrahastosta niin, että Ukraina-avun korvausrahoja ei ole liikkunut rahastosta jäsenmaille viime helmikuun jälkeen.

Unionin jäsenmaat ovat jatkaneet aseavun toimittamista Ukrainalle tästä huolimatta.

Brysselissä kokoontuvan huippukokouksen tehtävänä on linjata unionin poliittista suuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat