Asiantuntija varoittaa: Älä koskaan tarjoa viiniä vieraille näin

Kun vieraita on tulossa ja tarkoitus olisi valmistaa herkkuillallinen, jonka seurana tarjoillaan sopivia viinejä, kannattaa välttää yhtä yleistä virhettä, joka voi pahimmillaan viedä huomion onnistuneesta herkkuruoasta.

Viiniasiantuntija Heikki Lindbohm muistuttaa, että aina kun viiniä tarjoilee vieraille illallisella, pitäisi viinin olla jo etukäteen tuttu. Jos viiniä ei ole maistettu etukäteen ennen tarjoilua, otetaan turhaan riski siinä, ettei kyseinen viini sovikaan yhteen tarjoillun ruoan kanssa.

– Kyllä viini täytyy tuntea etukäteen, Lindbohm toteaa.

Apua viinin valintaan on lupa pyytää

Jos viini ei ole omaa suosikkijuomaa, kannattaa asiantuntijoilta pyytää rohkeasti apua, jos tarkoitus on valita sopivat viinit illalliselle. Parhaimmillaan avun pyytäminen on kaiken vaivan väärti ja onnistuneet viinivalinnat nivovat herkullisen aterian maut yhteen.

– Alkon myyjistä suurin osa on tänä päivänä ammattitaitoisia. He myös maistavat viinejä säännöllisesti, Lindbohm kertoo.

Jokaisen maku on yksilöllinen – ja tämä pätee myös viinien kohdalla. Kun viinin illalliselle valitsee joku ulkopuolinen, kannattaa tästä syystä aina varautua myös yllätyksiin – toivottavasti positiivisiin sellaisiin.

– Jos vain luottaa omaan makuunsa, niin viini on parasta tuntea itse. Jos maistamisen antaa jonkun toisen tehtäväksi, täytyy muistaa, että silloin valinta ohjautuu hänen makunsa mukaan. Silloin valinta saattaa myös epäonnistua, Lindbohm muistuttaa.

Maku muuttuu vuosien myötä

Jos tiettyä viiniä on tullut maistettua parikymppisenä, ei sitä kannata suinkaan sysätä inhokkina syrjään enää nelikymppisenä. Ihmisten maku muuttuu vuosien saatossa ja maistamalla uudestaan tiettyjä viinejä ruokapöytäänkin voi onnistua tuomaan aivan uudenlaisia makuelämyksiä viinien muodossa.

– Vaikka jokin viini ei olisi nuorempana maistunut hyvältä, niin vanhempana asia voi muuttua. Usein maku muuttuu makeasta happamampaan ja vaaleista viineistä tummiin, Lindbohm kertoo.

– Useista esimerkiksi makea valkoviini maistui hyvältä aiemmin ja vanhempana kuiva valkoviini maistuu paremmin. Myös suosikkipunaviini muuttuu vuosien myötä makeasta happamammaksi, Lindbohm summaa.

Lisää:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat