Asiantuntija Valko-Venäjän oudoista väitteistä: Lukashenka keksii tarinoita – näin vastaa Putin

Valko-Venäjä väittää Liettuan yrittäneen hyökätä drooneilla Minskiin 2:49
Video: Valko-Venäjä väittää Liettuan yrittäneen hyökätä drooneilla Minskiin

Lukashenka keksii tarinoita, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes.

Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan mukaan oppositio suunnittelee alueen haltuunottoa maan länsiosassa, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto RIA Reutersin mukaan.

Lukashenkan mukaan oppositio pyytää Natoa tuomaan alueelle joukkojaan. Hän ei esittänyt todisteita väitteensä tueksi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan, Valko-Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan asiantuntijan Arkady Moshesin mukaan "Lukashenkan täytyy keksiä tarinoita".

– Lukashenka voi sanoa ihan mitä haluaa. Hän keksii salaliittoteorioita. Hänen legimiteettinsä Valko-Venäjällä on heikko ja ensi vuosi on vaalivuosi. Hän ei missään tapauksessa halua vuoden 2020 toistoa, Moshes sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

Valko-Venäjän hallinnon mukaan Lukashenka sai vuoden 2020 vaaleissa 80,1 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Vaalien vapautta ja äänestystuloksen oikeellisuutta kritisoitiin laajalti. 

Vaalitulosten julkaisua seurasivat laajat mielenosoitukset, joihin hallinto vastasi "yhä jatkuvalla ennennäkemättömällä sorrolla", Moses sanoo.

"Keksii tarinoita"

Viime vuosina ja erityisesti Venäjän Ukrainaan aloittaman suurhyökkäyksen aikana Lukashenka on pyrkinyt vakuuttamaan valkovenäläiset siitä, että hän on maan paras turvatakuu.

– Hän tarvitsee lisää ihmisiä puolelleen ja keksii tarinoita. Tämä on propagandaa, eikä kovin tehokasta sellaista, Moshes katsoo.

Valko-Venäjä väittää myös torjuneensa Minskiin kohdistuneen dronehyökkäyksen, joka tehtiin Liettuasta käsin. Väitteen esitti Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Liettuan armeijan tiedottajan mukaan Liettua ei ole tehnyt, eikä ole tekemässä mitään vihamielisiä toimia muita valtiota vastaan. 

Valko-Venäjän tuntija Moshes ei odota lännen laajemmin vastaavan Lukashenkan puheisiin, mikä on lisäsyy sille, että presidentin "täytyy keksiä jotain uutta".

"Putin tietää kuka on pomo"

Aiemmin tänään Lukashenka sanoi, että jos Valko-Venäjä joutuu hyökkäyksen kohteeksi, tulevat Valko-Venäjä ja Venäjä välittömästi vastaamaan "kaikilla olemassa olevilla aseilla".

Samassa puheenvuorossa Lukashenka sanoi, että Valko-Venäjällä on useita kymmeniä Venäjän ydinaseita.

Ulkopoliittisen instituutin Moshesin mukaan Venäjällä ei ole mitään tarvetta vastata Lukashenkan tuoreimpiin kommentteihin.

– Putin todennäköisesti tuntee hänet paremmin kuin muu maailma. Vladimir Putin tietää kuka on pomo ja kuka ei ole pomo. Kremlin tiedottaja voi vain todeta, että Lukashenka voi tehdä mitä haluaa saamallaan tiedustelutiedolla, Moshes arvioi.

Lukashenkan mukaan sotilaallisten välikohtausten riski Ukrainan vastaisella rajalla on varsin suuri. 

Lukashenka myös totesi, että Valko-Venäjä on siirtänyt useita taisteluvalmiita pataljoonia Venäjän lähialueilta maan länsiosiin lähelle Puolan rajaa. Puolan ei kuitenkaan pidä odottaa Valko-Venäjän toimivan aggressiivisesti sitä vastaan, Lukashenka lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat