Lännestä kylmäävä arvio: Näin nopeasti Ukraina kaatuisi ilman tukea – nämä kriittiset aseet loppuisivat ensin

Orban torppasi Ukraina-tuen ja tylytti EU-jäsenyyspyrkimystä 1:26
Katso videolta, kuinka Orban on asettunut poikkiteloin Ukraina-asioissa.

Lännessä lasketaan jo kauhuissaan, kauanko Ukraina selviäisi ilman tukea. 

Yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten lähteiden kommenttien perusteella Ukrainan lännestä saaman tuen rapautumisella olisi vakavia seurauksia. Asiasta uutisoi useita tahoja haastatellut uutiskanava CNN

Yhdysvalloissa republikaanit ovat kieltäytyneet antamasta uutta 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle, jos demokraatit eivät vastaa republikaanien vaatimuksiin maahanmuuttosääntöjen tiukentamisesta ja Meksikon rajan suojelemisesta. 

Väsyikö Yhdysvallat Ukrainan tukemiseen? 10:15
Väsyikö Yhdysvallat Ukrainan tukemiseen? Risto E.J. Penttilä kommentoi tilannetta.

Atlantin tällä puolella Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolestaan on käytännössä estänyt 50 miljardin euron pitkäaikaisen EU-tuen Ukrainalle. 

– Onnistuminen ei ole varmaan tuellamme, mutta he taatusti epäonnistuvat ilman meitä, nimeämätön ja korkea-arvoinen yhdysvaltalainen sotilaslähde sanoo CNN:lle tilanteesta.

Erityinen huoli kohdistuu nyt siihen, mitä Ukrainan hyökkäysoperaatioille käy, mikäli maan saama tuki ehtyy. Vastahyökkäys ei saavuttanut tavoitteitaan edes silloin, kun lännestä virtasi apua täydellä vauhdilla.

– On vaikea nähdä, miten Ukraina voisi onnistua alueiden takaisinvaltaamisessa ja alueiden pitämisessä hallussaan ilman Yhdysvaltain tuen jatkumista, eräs eurooppalainen diplomaattilähde sanoo CNN:lle.

Pahin skenaario kuukausia

Läntiset tiedusteluelimet ovat jo alkaneet tekemään arvioita, kauanko Ukraina voisi pärjätä ilman USA:n ja puolustusliitto Naton apua. Eräs yhdysvaltalainen sotilaslähde arvioi, että vain kuukausia.

Saman lähteen pahimman skenaarion mukaan peli olisi menetetty jo muutamassa kuukaudessa, ja Ukraina voisi jopa hävitä sodan kesään mennessä.

Venäjän voitto Ukrainasta puolestaan olisi katastrofi koko Euroopan turvallisuudelle sekä raju takaisku Yhdysvalloille, joka on pannut peliin valtavan määrän arvovaltaansa ja dollareita.

CNN:n mukaan Ukrainan armeija joutuu jo nyt säännöstelemään ampumatarvikkeita. Venäjän joukkojen puolestaan kerrotaan käyttävän jo nyt monin kerroin enemmän ammuksia kuin ukrainalaisten. Ukrainalainen sotilaslähde arvioi CNN:lle, että ammustilanne on myös kasvattanut Ukrainan kärsimiä tappioita.

Tässä järjestyksessä kalusto loppuu

Läntisten arvioiden mukaan ilman Yhdysvaltain avun jatkumista Ukrainalta loppuisivat ensin pitkän matkan ohjukset, sen jälkeen ilmatorjuntaohjukset. Seuraavaksi vuorossa olisivat tykistön ammukset sekä lyhyen kantaman ohjukset, kuten Javelin-panssaritorjuntaohjukset ja lyhyen kantaman Stinger-ilmatorjuntaohjukset.

Jokainen edellä mainittu asekategoria on elintärkeä Ukrainan puolustuskyvyn kannalta. Esimerkiksi Britannian lahjoittamien Storm Shadow -risteilyohjusten avulla Ukraina on voinut haitata pahoin Venäjän Mustanmeren laivaston toimintaa ja pitää merireitin viljan ja muiden tarpeiden kuljetuksille auki.

Zelenskyi kiitti vuolassanaisesti Suomea Ukrainan tukemisesta 0:25
Zelenskyi kiitti vuolassanaisesti Suomea Ukrainan tukemisesta.

Lännen ilmatorjuntakalusto puolestaan on auttanut suojaamaan infrastruktuuria, jota vastaan Venäjä iskee säännöllisesti esimerkiksi droneilla. Länsimaiset ohjusaseet taas ovat auttaneet Ukrainaa tuhoamaan Venäjän panssareita ja ilma-aluksia, vaikka Venäjän ylivoima onkin ollut kaluston määrässä mitattuna suuri.

Erään eurooppalaisen diplomaatin mukaan ei ole todella ymmärretty, mitä Venäjän voitto todella tarkoittaisi.

– Tapahtuisi hirvittäviä asioita: etninen puhdistus ja Ukrainan täydellinen tuho. Muistakaa, mitä he tekivät Butshassa. 

– Sekin on jo onnistuminen, jos pystymme estämään tuon tapahtumisen ja sen vuoksi meidän täytyy jatkaa, diplomaatti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat