Lukashenka uhitteli "väärin käyttäytyviä" Baltian maita ja tyrmäsi Putinin Ukraina-väitteen Moskovan iskijöistä

Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi 27:27
Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi

Liettuan rajan lähellä maansa tukikohdassa vieraileva Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on varoittanut armeijaansa mahdollisesta yhteenotosta Baltian maiden kanssa.

Keskustelun sävy oli uhkaava, mutta lähinnä teoreettinen. Valkovenäläinen Lukašenkaa seuraava Pul Pervogo -kanava julkaisi keskustelusta videotallenteen Telegramissa.

Videolla Lukashenko puhuu Suwalkin käytävästä "jaarittelusta", ja kysyy, kuinka monta kilometriä Valko-Venäjän rajalta on Venäjän puolelle Kaliningradiin. Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Hrenin vastasi presidentille, että etäisyys on linnuntietä 42 kilometriä ja rajaa pitkin noin 90 kilometriä. Raja yhdistää Nato-maat Puolan ja Liettuan toisiinsa.

– Ei siis lähes mitään. On väärin, että he käyttäytyvät tällä tavalla, Lukasenko sanoo videolla viitaten Baltian maiden reaktioihin.

Tämän jälkeen Lukashenka sanoo, että Valko-Venäjän joukkojen on oltava valmiina kohtaamaan Baltian maiden ja Puolan mahdolliset provokaatiot. Valko-Venäjän armeijan koillisten joukkojen komentaja Aleksandr Naumenko  vastaa, että maan armeija valmistelee koostumusta ja taisteluvalmiutta koskevia kysymyksiä selvitellään.

– Kaikki provokaatiot on tukahdutettava aseellisella voimalla. Ei vitsailua. Valtion rajaa rikkovat pitäisi tuhota, presidentti vastaa.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Lukashenka: Moskovan iskijät pakenivat Valko-Venäjälle, mutta vaihtoivat suuntaa

Lukashenka otti tiistaina kantaa myös Moskovan terrori-iskuun tavalla, joka saanee Venäjän presidentti Vladimir Putinin kohottamaan kulmakarvojaan.

Putin esitti viikonloppuna väitteen terroristien yhteyksistä Ukrainaan, jonka Ukraina tyrmäsi täysin. Lukashenka väitti Valko-Venäjän uutistoimisto Beltalle, että hyökkääjät eivät suinkaan suunnanneet pakoon suoraan kohti Ukrainaa, vaan tavoitteena oli paeta Valko-Venäjän kautta.

– He eivät voineet tulla maahamme. Heidän kuljettajansa tiesivät, että se olisi erittäin huono idea, koska Valko-Venäjä nosti turvatoimiaan heti iskun jälkeen.

Lukashenkon mukaan Venäjän viranomaiset välittivät heille tietoa iskusta vain minuutteja sen alkamisen jälkeen.

– He (epäillyt) ymmärsivät sen ja kääntyivät kohti Ukrainan rajaa, Lukashenka jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat