Asiantuntija tyrmää kyypakkauksen – toimi näin käärmeen purressa!

Kyypakkaus on teholtaan kyseenalainen ja kesämökillä turha, lääketurvallisuusvirasto Fimean lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen toteaa.

Jalkaan ilmestyneet kaksi pientä reikää pelästyttävät mökkiläisen - ja syystä. Maallikon voi olla vaikea varmuudella todentaa kyyn puremaa, mutta jo epäily myrkyllisen käärmeen puremasta on syy hakeutua viipymättä sairaalahoitoon ja tarkkailtavaksi. Lapsen kohdalla hoitoon tulee aina kiirehtiä, lääkäri ja lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö, sisätautien erikoislääkäri Leo Niskanen Fimeasta neuvoo.

Hoitoon hakeutumisen lisäksi tärkeintä on pitää raaja liikkumattomana. Lääkkeitä ei tulisi Niskasen mukaan omatoimisesti ottaa.

– Tulehduskipulääkettä ei saa antaa missään nimessä. Käärmeenpureman ja tulehduskipulääkkeen yhteisvaikutus voi aiheuttaa munuaisvaurion, Niskanen varoittaa.

Niskanen ei suosittele myöskään turvautumaan kyypakkaukseen.
– Kyypakkauksen teho on varsin kyseenalainen ja merkitys vähäinen. Sen varaan ei pidä luottaa, ja siksi se on oikeastaan aivan turha, Niskanen toteaa.

Kyypakkaus sisältää kortisonia, jolla puremaa hoidetaan sairaalassakin, kun purema on varmistettu. Lisäksi varmistetaan riittävä nestetys, aloitetaan tarvittaessa antibioottikuuri ja tarkistetaan rokotustilanne, Niskanen kertoo. Joskus potilas voi tarvita jopa sairaalahoitoa ja vasta-ainetta kyyn puremasta toipumiseen.

– Ehkä jos olet erämaassa, jossa hoitoon pääsy viivästyy, voi kyypakkauksesta olla pureman hoidossa hyötyä. Silloinkin tosin on syytä hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin, Niskanen pohtii.

Maailman myrkyllisin käärme – katso video!

Teinipoika selvisi Australiassa sisämaantaipaanin puremasta.Klippi on vuodelta 2012.

Maailman myrkyllisin käärme 0:20

Lue myös:

    Uusimmat