Asiantuntija: Tästä asiasta on helpompi nauttia vanhempana

Vanhusten voimavarat ja elämänmyönteisyyden tärkeys 25:58

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut ikäinstituutin johtaja Päivi Topo sanoi, että ikäihmiset nauttivat arjesta nuorempia enemmän.

Ikäinstituutin johtaja Päivi Topon mukaan vanhuuden erottaa muista ikäkausista se, että iäkkäät ihmiset kykenevät yleensä paremmin tunnistamaan myönteiset tunteet ja heissä myönteisiä tunteita herättävät asiat.

– Tavallaan vanhemmiten ihminen kykenee nauttimaan paremmin ihan tavallisesta arjesta kuin nuorempana, Topo sanoi lähetyksessä.

Pitkä perspektiivi menneeseen elämään yhdistettynä rajalliseen tulevaisuuteen terävöittää Topon mielestä kykyä nähdä arvo jokapäiväisissä asioissa. Pienet asiat, kuten se, että pystyy itse nousemaan ylös sängystä, voivat tuoda tyytyväisyyttä elämään.

– Tyytyväisyys elämään ei ole kiinni esimerkiksi siitä, että onko sinulla vaikka joku vaikea sairaus, jollei kipu ole ylivoimainen asia elämässä. Tavallaan hyvinkin sairas, hyvinkin vähäisellä toimintakyvyllä varustettu ihminen voi olla hyvin tyytyväinen elämäänsä.

Millä tavoilla oman elämän voimavaroja voi vahvistaa? Millä keinoilla yksinäisyyteen voi Topon mukaan vaikuttaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat