Asiantuntija neuvoo: Älä tee tätä virhettä, kun yrität vietellä hänet

Kun kohtaamme mielenkiintoisen ihmisen ja yritämme viestiä mielenkiinnostamme hänelle, teemme usein virheitä. – Miehet eivät huomaa hienovaraisia nyansseja. Se on surullista, mutta myös totta, kuvaa kirjailija ja mentalisti Henrik Fexeus.

Koska viimeksi olet yrittänyt iskeä jotakuta? Miten kävi: koitko huumaavaa onnentunnetta vai sittenkin rampauttavaa toivottomuutta, koska sydämesi vienyt nainen tai mies ei tahtonutkaan jakaa iltaansa kanssasi?

Viettelyn jalo taito -teoksen kirjoittaja HenrikFexeuksen mukaan ihastuneen ihmisen suurin virhe on tehdä puolituntemattoman ihmisen mielipiteestä oman elämänsä pääasia.

– Suurin virhe, joka pätee sekä miehiin että naisiin, on, että keskitämme koko elämämme pohtiaksemme, pitääkö tuo tyyppi tuolla meistä. Jonkun meille tuntemattoman hyväksynnästä tulee hyvin tärkeä asia, Fexeus kuvaa.

– Pelkäämme torjuntaa emmekä uskalla edes lähestyä ihmistä, ja jos uskallamme, punastumme ja änkytämme. Käyttäydymme todella tyhmästi, koska uskomme aivan oikeasti, että kuolemme, jos keskustelukumppanimme sanoo "ei".

Ihastuksen kourissa moni unohtaa, että täysin tuntemattoman ihmisen mielipiteellä ei loogisesti ajateltuna voi tietenkään olla minkäänlaisia vaikutuksia kenenkään elämään. Fexeuksen mukaan ongelma onkin se, etteivät ihmisaivot toimi loogisesti.

– Aivoissamme ei ole tapahtunut solumuutoksia sen jälkeen, kun elimme luolissa. Kun elimme luolissa, oli hyvin tärkeää tulla toimeen muiden kanssa, koska yksilö, joka ei saanut sosiaalisen yhteisön hyväksyntää, potkaistiin ulos. Hän ei selviytynyt, Fexeus kuvaa.

– Jos alat tarkkailla ihmisten käytöstä, 90 prosenttia tekemisistämme liittyy sosiaalisesti hyväksytyksi tulemiseen. Kyseessä on selviytymisvaisto. Siksi se, että joku ei tahdo jutella sinulle, on niin vaikea asia kuultavaksi: mielesi ajattelee, että hitto, nyt kuolen.

Fexeuksen mukaan onkin tärkeää ymmärtää, ettei satunnaisen – vaikkakin komean tai kauniin – tuttavuuden mielipide ole kovinkaan tärkeä.

– Jos olet esimerkiksi baarissa, niin se, mikä on tärkeää, on, että olet siellä pitämässä hauskaa ystäviesi kanssa. Tiedät paikkasi. Tiedät, että sinulla on sosiaalista arvoa ja ystäväsi pitävät sinusta sellaisena kuin olet. Tämä on asia, joka sinulla jo on. Jos joku tuntematon tahtoo jutella kanssasi, se on bonusta, Fexeus selittää.

– Olet paikalla pitämässä hauskaa ystäviesi kanssa, niiden, jotka nauttivat seurastasi. Älä koskaan unohda sitä.

Nainen vihjailee – mies ei tajua

Jos valloitukseen, viettely-yritykseen tai flirttiin kuitenkin päädytään, eteen saattaa tulla uusi ongelma: sukupuolten eroavaisuudet.

Fexeuksen mukaan naiset ovat liian hienovaraisia yrittäessään saada miehen huomion. Naiset eivät ilmaise aikeitaan tarpeeksi selkeästi, koska ovat tottuneempia keskustelemaan tunteistaan. Naisilla on myös miehiä paremmat sosiaaliset taidot.

– Naisilla on paljon suurempi sanavarasto kokemuksista ja tunteista keskustelemiseen, joten miehet ovat altavastaajan roolissa, Fexeus sanoo.

Muun massa kommunikaation parantamiseen suuntaavaa neurolingvististä ohjelmointia, hypnoosia ja psykologiaa opiskelleen Fexeuksen mukaan miehelle ei kannata vihjailla mitään, sillä hän ei todennäköisesti tajua – ellei sitten ole opetellut puhumaan ja kommunikoimaan tunteistaan.

– Me miehet emme huomaa hienovaraisia nyansseja. Se on surullista, mutta myös totta, pahoin pelkään.

Mies matelee

Entäs miehet – kai hekin tekevät virheitä? Fexeuksen mukaan miesten yleinen ongelma ihastustilanteessa on alkaa madella naisen edessä.

– Tulemme riippuvaisiksi: teen mitä tahansa, kunhan saan jäädä tähän, voinko ostaa sinulle juoman? Päinvastainen toimintatapa on paljon parempi: minulla on oma, mielenkiintoinen elämä. Saatat ehkä haluta olla osa sitä, ja se olisi minusta mukavaa! Jos et halua, no, se on sinun päätöksesi, Fexeus neuvoo.

– Me kaikki pidämme sellaisista ihmisistä, joilla on oma elämä, jotka seisovat tukevasti omilla jaloillaan. Emme nauti ihmisistä, jotka ripustautuvat meihin koko olemuksellaan. Se on kamalaa.

Fexeuksen mukaan jokaisen on tärkeää ymmärtää oma arvonsa. Sinun ei tarvitse ostaa muiden aikaa tai kiinnostusta.

– Suosittelen todella, etteivät miehet ostaisi naisille drinkkejä saadakseen jutella heidän kanssaan. Jos teet niin ensimmäiseksi, kerrot naiselle olevasi niin tylsä ja epäkiinnostava, että sinun täytyy itse asiassa lahjoa nainen viettämään kolme minuuttia kanssasi. Se ei ole kovin hyvä aloitus, Fexeus sanoo.

– Jos alat jutella jonkun kanssa ja tulette toimeen, selvä, ostelkaa toisillenne juomia. Tehkää siitä peli: minä ostan sinulle juoman, sinä ostat minulle juoman, sinun täytyy arvata, mitä haluan! Jos kuitenkin aloitat juoman ostamisella, joudut sellaisen ihmisen asemaan, joka tekee mitä tahansa saadakseen olla toisen lähellä. Siinä asemassa ei ole hyvä olla.


Maria Aarnio

Kuvat: Maria Aarnio, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja