Asiantuntija: Diabetes salakavala tauti – tunnista taudin riskitekijät

Diabeetikkojen määrä kasvaa hurjaa vauhtia 23:22

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan mukaan diabetes voi olla pitkään oireeton.

Pirjo Ilanne-Parikka Suomen Diabetesliitosta kertoo, että diabetes on todella salakavala tauti. Se ei välttämättä aiheuta mitään oireita ennen kuin se on jo edennyt hyvin pitkälle.

– Takavuosina ihmiset tulivat lääkärille klassisten oireiden kanssa: pissattaa, janottaa, laihtuu. Siinä vaiheessa oltiin kyllä yleensä 5–10 vuotta myöhässä. Ensioireet saattoivat näkyä myöskin sydämestä, jaloista, silmistä. Tämä tarkoittaa, että verensokerit ovat yli 10 (millimoolia litrassa), sanoo Ilanne-Parikka. 

Terveet verensokeriarvot pysyttelevät suunnilleen välillä 4–8 millimoolia litrassa.

Diabeteksen oireiden vähäisyyden vuoksi ylilääkäri suosittelee kiinnittämään huomiota diabeteksen riskitekijöihin.

– Jos omalla isällä, äidillä, siskolla, veljellä on diabetes, niin se kertoo jo, että suvussa on olemassa vahva riski, sanoo Ilanne-Parikka.

Diabetesriskin selvittämiseksi kannattaa kaivaa esiin mittanauha ja mitata oma vatsanympäryksensä.

– Metri miehillä ja yli 90 senttiä naisilla kertoo, että vatsaontelossa on liikaa rasvaa. Kun nämä tutkimuksiin perustuvat arvot ylitetään, niin elimistön ja erityisesti vatsaontelon rasvaa on niin paljon, että se on oikeasti terveydelle haitallista, kertoo Ilanne-Parikka.

Kuinka merkittävästi perimä vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen? Miten tautia voi ennaltaehkäistä omilla elintavoillaan? Katso Ilanne-Parikan haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat