Asenteet ja lumeton sää vaikuttavat – uudenvuoden juhlinta näkyy myös tilastoissa

Vuodenvaihteen juhlinta näkyy valitettavasti myös monissa onnettomuustilastossa. Vaikka silmävammat ovat vähentyneet, ilotulitteiden aiheuttamat tulipalot ovat sen sijaan kasvussa. 

Silmävammat ovat vähentyneet kuusi vuotta sitten voimaantulleen suojalasipakon myötä, mutta lauhat talvet ovat sen sijaan nostaneet tulipaloriskiä.

Myös uudenvuodenjuhlijoiden asenteet ilotulitteita kohtaan ovat merkittävässä roolissa monien onnettomuuksien kohdalla.

Suojalaseja käyttää vain neljä prosenttia ilotulitteiden ampujista

Vaikka suojalasipakko astui voimaan jo vuonna 2009, suurin osa suomalaisista ei käytä suojalaseja ilotulitteita ampuessaan. Taloustutkimuksen teettämästä kyselystä selviää, että 22 prosenttia suomalaisista aikoo juhlistaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla. Heistä lähes viidesosa ilmoittaa, ettei aio käyttää suojalaseja.

Tämä välinpitämättömyys näkyy suoraan myös tilastoissa. Viime vuodenvaihteessa Suomen sairaaloissa hoidettiin yhteensä 17 ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa, joista kuusi oli lapsilla. Yksikään vammautunut aikuinen ei käyttänyt suojalaseja. 

Kyselyn mukaan ilotulitteiden käyttäjistä valtaosa aikoo käyttää ilotulitteita vastuullisesti, mutta jopa 35 prosentilla vastaajista ei ole aikomusta tutustua ilotulitteiden käyttöohjeisiin etukäteen. Ilotulitteita hankkivista kahdeksan prosenttia aikoo hankkia niitä myös alaikäisille, mikä on vastoin lakia. 

Myös sukupuoli näyttää vaikuttavan vammojen määriin, sillä viime vuodenvaihteessa valtaosa silmävamman saaneista oli yli 18-vuotiaita miehiä.

Tukes kampanjoi turvallisen uudenvuoden puolesta muun muassa Twitterissä. 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asenteet eivät ole muuttuneet viime vuosina

Tuore kysely osoittaa, etteivät suomalaisten asenteet ole viime vuosina juuri muuttuneet.

– On erittäin valitettavaa, että suomalaiset aikovat vastoin lakia hankkia ilotulitteita alaikäisille ja käyttää ilotulitteita ilman suojalaseja. Ilotulitteet ovat K-18 räjähteitä ja niiden käyttöön liittyy aina riskejä, painottaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

Vaikka silmävammojen määrät on saatu laskuun, ilotulitteiden aiheuttamien tulipalojen määrät ovat jälleen kasvussa. Ilotulitteiden tiukentuneiden turvallisuusmääräysten myötä tulipalojen lukumäärä on kuitenkin saatu laskuun vuosien 2008–2010 huippuluvuista. 

 


Tulipalojen viime vuosien määrän muutoksista ei ole tehty tarkempaa analyysia, mutta Tukes uskoo lumettoman ja tuulisen sään lisänneen viime vuodenvaihteen tulipalojen määrää. 

Lähde: Tukes 


Lue myös:

    Uusimmat