Arvostettu F1-toimittaja linjaa: Sebastian Vettelillä on Ferrarilta lähtiessään vain yksi vakavasti otettava vaihtoehto

1:31
Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin yhteistyö Ferrarilla ei ole aina sujunut kovinkaan saumattomasti. Tässä näyte viime vuodelta Brasiliasta.

Sebastian Vettelin sopimustilanteesta ja tulevaisuudesta on tullut ensimmäisen korona-aallon jälkeen F1-piirien kuumin puheenaihe.

Saksalainen Auto Motor und Sport -lehti uutisoi tiistaina omiin lähteisiinsä pohjautuen, että Vettelin ja Ferrarin jatkosopimusneuvottelut olisivat kariutuneet. Italialaislehdistö puolestaan kertoi jo aiemmin Vettelin hylänneen Ferrarin sopimustarjouksen tai -tarjouksia.

Auto Motor und Sportin mukaan kariutuneet sopimusneuvottelut tarkoittavat sitä, että Vettelin ja Ferrarin tiet ekanevat vuoden 2020 lopussa kuuden yhteisen vuoden päätteeksi. Asialle voidaan lehden mukaan saada sinetti jo hyvinkin pian.

Vettelin tyytymättömyyden syyksi on nostettu kolme asiaa. Ferrarin tarjoama yksivuotinen sopimus oli liian lyhyt ja rahallisesti liian pieni. Tältä pohjalta Vettel luonnollisesti myös epäilee omaa asemaansa tallissa, sillä Charles Leclercin tuore sopimus on voimassa vuoteen 2024.

Suuresti arvostettu F1-toimittaja Joe Saward kirjoittaa tuoreessa blogissaan, että Vettel on oletettavasti etsinyt koko ajan vaihtoehtoja ja tuoreimpien tietojen valossa näyttää siltä, että nyt sellainen olisi löytynyt.

Ferrarin sisäpiiriin kuuluva toimittaja Leo Turrini kertoi sunnuntaina, että Vettel on saanut tarjoukset ainakin McLarenilta ja Renault'lta.

Saward pitää Vettelin, 32, todennäköisimpänä uutena osoitteena Renault'ta.

– Hän työskenteli heidän kanssaan mestaruusvuosinaan Red Bullilla ja tietää sieltä monia ihmisiä. Renault'lla on omat ongelmansa, niin kuin kaikilla autonvalmistajilla tällä hetkellä, mutta he ovat saamassa kunnianhimoisen uuden johtajan (toimitusjohtaja Luca de Meo aloittaa tehtävässään heinäkuussa) ja kyseessä on kaikesta huolimatta yksi maailman suurimmista autonvalmistajista – vaikka yhtiön F1-budjetti onkin melko pieni joihinkin muihin verrattuna. Vettelin hankkiminen olisi oiva tapa vahvistaa F1-projektia, Saward kirjoittaa.

McLaren-vaihtoehdon Saward tyrmää ennen muuta siksi, että talli palaa ensi kaudella Mercedeksen moottoriasiakkaaksi.

– Se ei ole oikea tapa sellaiselle kuljettajalle, joka haluaa voittaa maailmanmestaruuden. Ja kun Lewis Hamilton ei ole lähdössä Mercedeksen omasta tallista mihinkään, sielläkään ei ole tilaa.

McLaren tuntuu Vetteliä ajatellen epätodennäköiseltä vaihtoehdolta myös siksi, että brittitalli on toimitusjohtajansa Zak Brownin johdolla ollut äänekkäimpiä kulukaton alentamisen puolestapuhujia.

Brown on väläytellyt kulukaton alentamista jopa 100 miljoonaan dollariin, ja vaikka kuljettajien palkkoja ei lasketakaan osaksi sitä, McLarenilla ei yksinkertaisesti ole viime viikkojen puheidensa jälkeen varaa maksaa kuljettajilleen kymmenien miljoonien eurojen vuosipalkkaa. Toisaalta Vettel on itse sanonut, etteivät raha-asiat ole sopimusneuvotteluissa niitä kaikkein tärkeimpiä.

Renault'n ja McLarenin lisäksi jotkut ovat väläytelleet Vettelille myös mahdollisuutta palata Red Bullille, mutta tämä jokerikortti on Sawardin mukaan täysin järjetön.

– Heillä on jo kaksi loistavaa kuljettajaa: Max Verstappen ja Alexander Albon. Muutoksille ei ole tarvetta, ja toisaalta Helmut Marko ei ole mikään nostalgikko.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja