Arvostettu "Elvyttäjä-rambo" olikin kylmäävä kuolemanenkeli – saksalainen sairaanhoitaja on ehkä maailman pahin sarjamurhaaja

Jopa 300 ihmisen tappamisesta epäilty teho-osaston sairaanhoitaja Niels Högel on saamassa uusimman tuomionsa ensi kuussa 0:30

Jopa 300 ihmisen tappamisesta epäilty teho-osaston sairaanhoitaja Niels Högel on saamassa uusimman tuomionsa ensi kuussa.

Kaulanauha oli tehty ruiskeampulleista. Vuonna 2003 Delmenhorstin sairaalan teho-osastolla aloittaneen, tuolloin 27-vuotiaan Högelin kollegat arvostivat miehen tehokasta toimintaa elvytystilanteissa niin paljon, että lahjoittivat Högelille sairaalatarvikkeista kyhätyn kaulakorun. Högelin kerrotaan kantaneen sitä ylpeydellä, kirjoittaa The New York Times

– Elämän ja kuoleman tilanteissa Högel pystyi toiminaan valtavan paineen alaisena, kollegat muistelivat. Hän saikin lempinimen "elvyttäjä-rambo". Kuitenkin, niiden kahden vuoden aikana, jolloin Högel oli Delmenhorstissa, sairaalassa kuolleista 411 potilaasta 321 menehtyi joko Högelin ollessa vuorossa tai pian vuoron jälkeen.

Miehen aiemmassa työpaikassa, läheisessä Oldenburgin sairaalassa oli sattunut myös epäilyttäviä kuolemantapauksia. Niitä ei ryhdytty tutkintaan  Högel vain sai lähteä vuonna 2002. Työtodistuksessa kerrottiin, että Högel toimii kriisitilanteissa "harkitusti, ja teknisesti oikein". Högel sai uuden työpaikan Delmenhorstin sairaalassa seuraavana vuonna.

Tausta ei valaise

Högel syntyi vuonna 1976 Wilhamshavenissa, Saksan pohjoisosassa. Hänellä oli isosisko, ja perheenisä toimi sairaanhoitajana. Högel päätti tiettävästi varhain uravalinnastaan. Myöhemmin psykiatrit ovat arvioineet, että mikään ei viitannut mihinkään epäilyttävään. Högel vain vaihtoi työpaikkaa. Saksalainen potilaiden yksityisyydensuoja ja toisaalta työkulttuuri, jossa vältetään työtoverin vahtimista ja raportointia, estivät kiinnijäämistä.

Sitten Högel tavattiin itse teossa.

Kesäkuussa 2005 Högelin kollega Renate T. löysi Högelin keuhkosyöpäpotilaan viereltä. Potilaan heingityskone oli sammutettu, ja roskakorissa oli neljä tyhjää ampullia lääkettä, jota ei oltu määrätty. Renate otti potilaalta verinäytteen tutkittavaksi. Seuraavana päivänä potilas kuoli.

Verinäytteestä löytyi lääkettä, jota käytetään sydämen rytmihäiriöiden hoitoon, mutta joka on suurina annoksia tappavaa.

Lääkäri ja hoitajat totesivat tilanteen, mutta antoivat Högelin tehdä vuoronsa loppuun.

Sen aikana eräästä 67-vuotiaasta naispotilaasta tuli Högelin viimeinen uhri.

Totuus kaivetaan esiin

Högel sai seitsemän ja puolen vuoden tuomion murhayrityksestä vuonna 2008. Mediahuomio sai erään potilaan omaisen tekemään poliisin uuden tutkintapyynnön siitä, että potilas oli mahdollisesti joutunut Högelin uhriksi. Tutkinnan kestäessä Högel myönsi antaneensa luvatta 90 pistosta, joiden yhteydessä 30 potilasta kuoli, mutta 60 elpyi.

Högel esitti katuvaista ja kiisti tappaneensa enempää. Syyttäjän mukaan Högel oli työssään pitkästynyt ja halusi leveillä elvytystaidoillaan. Högel sai toisen tuomionsa, tällä kertaa elikautisen murhasta.

Kun uusia epäilyä alkoi tulla päivänvaloon yli 200 kuolemantapauksesta, poliisi aloitti kolmannen tutkinnan vuonna 2014. Kolme vuotta myöhemmin syyttäjä luki Högelin nimiin yli sata kuolemantuottamusta, kun ruumiita oli kaivettu ylös Puolassa, Turkissa ja Saksassa. Högelin käyttämiä rytmihäiriölääkkeitä on tunnistettu ainakin neljä erilaista.

Viranomaisten mukaan uhreja voi olla kaikkiaan jopa yli 300, enemmän kuin brittilääkäri Harold Shipmanilla, joka surmasi ainakin 215 potilastaan ennen vuotta 2000 tapahtunutta kiinnijäämistään.

Luku tekisi Högelistä maailman pahimpiin kuuluvan sarjamurhaajan.

Lue myös:

    Uusimmat