Arvostettu brittilehti vieraili espoolaisella ala-asteella – professori latasi suorat sanat, miksi Suomen mallia ei kannata kopioida

Suomen koulujärjestelmä saa jälleen suitsutusta maailmalla. Arvostettu brittilehti The Guardian vieraili espoolaisella ala-asteella tutustumassa ylistettyyn opetukseen.

Britannian työväenpuolue haluaa muutoksen maan koulutusjärjestelmään. Tämänviikkoisessa puoluekokouksessaan puolue sitoutui ottamaan mallia Suomesta, The Guardian kertoo.

Se tarkoittaisi Britannian kouluviranomaisesta Ofstedista luopumista ja yksityiskoulujen lakkauttamista.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn nosti BBC:n haastattelussa esiin, että jossain maissa, kuten Suomessa, koulutuksesta ei saa periä maksuja.

Kaikki on ilmaista

Suomen esimerkillisen koulutusjärjestelmän noustua jälleen kerran pinnalle saarivaltiossa tuli The Guardianin toimittaja ottamaan selvää, mistä innostus kumpuaa. Toimittaja Sally Weale vieraili Espoon Lintulaakson ala-asteella.

The Guardian nostaa jutussaan esille suomalaisoppilaiden hyvät Pisa-tulokset. Kansallisia kokeita ei ole ennen ylioppilaskirjoituksia, ei kouluasuja eikä maksullisia yksityiskouluja, toimittaja listaa eroavaisuuksia kotimaahansa.

Oppilaita kuunnellaan tunneilla ja arvostetaan, koululounaat ovat ilmaisia, jälki-istunnot ovat harvinaisia ja erottamiset lähestulkoon ennenkuulumattomia, artikkelissa kuvaillaan. Eivätkä ainoastaan lounaat vaan kaikki koulutuksessa on ilmaista.

– Meillä (Suomessa) ei oikeastaan ole huonoja kouluja, rehtori Petteri Kuusimäki sanoo lehdelle.

"Suomea ei kannata kopioida"

Pelkkää ruusuilla tanssimista Suomen koulutus ei kuitenkaan ole, artikkelissa todetaan. University College Londonin koulutusinstituutin professori John Jerrim sanoo, ettei Britannian kannattaisi katsoa kohti Suomea.

– Maan Pisa-tulokset ovat itse asiassa laskussa. Eikä ole syytä uskoa, että korkeat tulokset kansainvälisissä testeissä olisivat koulujen ansiota. Siitä syystä Suomen järjestelmää ei kannata kopioida, Jerrim toteaa.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat