Testissä iPhone XS ja iPhone XS Max: Uudet huippu-iPhonet maksavat paljon mutta rahalle saa myös vastinetta

Applen uudet iPhone XS ja iPhone XS Max tulivat saataville 21. syyskuuta alkaen. Hieman edullisempi, lähtöhinnaltaan 879 euron, iPhone XR on tulossa lokakuun lopulla.

iPhone XS -puhelimet meille testiin toimitti DNA, jonka valikoimista iPhone XS ja iPhone XS Max löytyvät alkaen 1 179 ja 1 279 euron hintaan.

Alla eri iPhone XS -mallien suositushinnat Suomessa:

 • iPhone XS 64 Gt: 1 179 €
 • iPhone XS 256 Gt: 1 349 €
 • iPhone XS 512 Gt: 1 579 €
 • iPhone XS Max 64 Gt: 1 279 €
 • iPhone XS Max 256 Gt: 1 449 €
 • iPhone XS Max 512 Gt: 1 679 €

Testissämme on iPhone XS Max täysin uutena kultavärinä sekä iPhone XS tähtiharmaavärinä. Näiden lisäksi kummankin uuden iPhone XS -mallin värivalikoiman kolmantena vaihtoehtona täydentää hopeaväri. Mallistossa uutta ovat myös 512 gigatavun tallennusmuistin huippuversiot.

iPhone XS:n ja iPhone XS Maxin tekniset tiedot

 • Rakenne ruostumatonta terästä ja lasia
 • Kolme värivaihtoehtoa: tähtiharmaa, hopea, kulta
 • 5,8 tuuman ja 2436×1125 pikselin (iPhone XS) tai 6,5 tuuman ja 2688×1242 pikselin (iPhone XS Max) OLED HDR True Tone -näyttö 3D Touch -kosketuksella, 458 pikseliä tuumaa kohti, enimmäiskirkkaus 625 nitiä
 • Face ID -kasvojentunnistus
 • Kaksoiskamera takana 2x optisella zoomilla: laajakulmainen pääkamera 12 megapikseliä 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, telekamera 12 megapikseliä f/2,4-aukolla, molemmissa optinen kuvanvakain, 4-ledinen True Tone -kuvausvalo
 • Videokuvaus stereoäänityksellä: 4K (24 / 30 / 60 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 240 fps)
 • TrueDepth-etukamerajärjestelmä: värikamera 7 megapikseliä ja f/2,2-aukko, lisäksi infrapunakamera
 • Apple A12 Bionic -järjestelmäpiiri (2+4 keskusydintä, 4-ytiminen Apple GPU, 8-ytiminen Apple NPU)
 • 64, 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia
 • Kaksois-SIM (normaali nano-SIM-korttipaikka ja digitaalinen eSIM, joka ei vielä tuettu Suomessa)
 • Gigabittitason 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
 • Lightning-liitäntä (ei erillistä kuulokeliitäntää)
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • Pikalataustuki (50 % 30 minuutissa) ja langaton lataus
 • Roiske- ja pölytiivis (IP68, 2 metrin syvyys 30 minuutin ajan)
 • Mitat 143,6 x 70,9 x 7,7 millimetriä (iPhone XS) tai 157,5 x 77,4 x 7,7 millimetriä (iPhone XS Max)
 • Paino 177 grammaa (iPhone XS) tai 208 grammaa (iPhone XS Max)

Hyvää iPhone XS:ssä ja iPhone XS Maxissa

 • Erinomaiset näytöt. Sekä iPhone XS:n 5,8 tuuman että iPhone XS Maxin 6,5 tuuman näyttö ovat aivan erinomaisia. Näyttötestaaja DisplayMaten mukaan uusissa iPhoneissa on toistaiseksi paras näyttö mitä älypuhelimissa on nähty. Erot huippuluokassa eivät ole suuria, mutta uusien iPhone-puhelinten näytöt hipovat monin tavoin täydellisyyttä. Tarkkuus on riittävä, väritoisto moitteeton, katselukulmat laajat ja kirkkautta piisaa. Lisäksi on mukavaa, että tarjolla on iPhone XS Maxin myötä nyt suurikokoisempi vaihtoehto sellaista janoaville.
 • Face ID -kasvojentunnistus. Viime vuoden iPhone X:ssä suuren huomion saattelemana sormenjälkitunnistuksen korvaajaksi esitelty Face ID -kasvojentunnistus on kypsynyt vuoden verran. Applen mukaan Face ID on iPhone XS -puhelimissa hivenen nopeampi, kiitos tehokkaampien algoritmien ja uuden suorituskykyisemmän piirin. Applen lupaus ei vaikuta pötypuheelta, sillä uutuuksissa Face ID tosiaan tuntuu pikkuriikkisen vikkelämmältä. Muutos ei ole kuitenkaan suuri. Kokonaisuutena Face ID:n käyttöön tottumisen jälkeen sormenjälkilukijalla tunnistautuminen on alkanut tuntua jo häiritsevältä lisävaiheelta muissa älypuhelimissa – sen verran hyvin Face ID toimii.
 • Laatutuntuma. iPhone XS ja iPhone XS Max tuntuvat aivan yhtä hyvältä kuin iPhone X. Ruostumattoman teräksen ja lasin yhdistelmä toimii, muotoilu on onnistunut ja kokonaisuutena iPhone-huippumallien tarjoama fiilis kädessä ovat älypuhelinten terävintä kärkeä.

 • Paremmat kamerat. Kamera on yksi osa-alue, jossa iPhone XS -puhelimet ovat edistyneet verrattuna iPhone X:ään. Valon tallentamiskyky hämärässä ja kuvien värimaailma yleisesti ovat parantuneet. Lisäksi uusi mahdollisuus säätää kuvan syväterävyyttä on mukava lisä. iPhone XS -puhelimissa on edelleen markkinoiden parhaimmistoon lukeutuva kamerakokonaisuus, muttei selkeästi parasta. Vaikka kamerat ovat iPhone XS -malleissa hyvät – tai jopa erinomaiset, tässä suhteessa Applelle on siis myös yhä selkeästi parannettavaa tulevillekin vuosille.
 • Suorituskyky. Uusi A12 Bionic -järjestelmäpiiri pitää Applen iPhone-uutuudet kokonaisuutena suorituskykymittausten johdossa, ja jokapäiväinen käyttö on odotetulla tavalla edelleen erittäin sulavaa yhdessä iOS 12 -käyttöjärjestelmän kansssa. Suorituskyky on parantunut myös 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden osalta tuettujen nopeuksien noustua selvästi. Muutos näkyy myös käytännössä suurempina tiedonsiirtonopeuksina.

Huonoa iPhone XS:ssä ja iPhone XS Maxissa

 • Tutut selkeät puutteet. Apple pudotti perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän pois uusista iPhoneista jo kaksi vuotta sitten, mutta yhä monet sitä kaipaavat (lisäksi Apple ei toimita enää adapteriakaan uutuuksien mukana). iPhone XS ja iPhone XS Max eivät myöskään sisällä edelleenkään muistikorttipaikkaa eivätkä toista SIM-korttipaikkaa – muualla kuin Kiinassa. Kiinan ulkopuolella myytävien laitteiden osalta kahden SIM-kortin tuki on toteutettu yhden tavallisen nano-SIM-kortin ohella laitteeseen integroituna digitaalisena eSIMinä, jota suomalaisoperaattorit eivät vielä Apple-laitteiden kanssa toistaiseksi tue.
 • Hidas laturi myyntipakkauksessa. Myös uusien iPhone XS -mallien mukana toimitetaan yhä edelleen vanha, teholtaan vain 5 watin laturi, vaikka pikalataukselle tuki puhelimissa onkin. Applelta erikseen ostettuna pikalaturin ja USB-C-Lightning-kaapelin hinta on vähintään 84 euroa.
 • Korkeat hinnat. Älypuhelinten keskihinnat ovat nousseet Applea laajemminkin viime vuosina, ja suhteessa keskimääräiseen käytön määrään, ei älypuhelimesta koituva kustannus ole vieläkään kohtuuttomalla tasolla. Uudet iPhone XS ja iPhone XS Max ovat kuitenkin samalla kalleimmat älypuhelimet mitä markkinoilla on (lukuun ottamatta pieniä määriä myytäviä erikoismalleja), ja toki niiden korkeat hinnat ovat yksi syy, miksi kannattaa harkita myös muita vaihtoehtoja.

iPhone XS vai iPhone XS Max?

Omaan makuun aiempien iPhone-sukupolvien Plus-mallit ovat tähän asti tuntuneet liian suurilta, mutta uusi Max nyt sopivammalta. Puhelimen koon muuttumisen sijaan merkittävämpi muutos lienee tapahtunut omassa tottumisessa pikku hiljaa suurempaan älypuhelimiin.

iPhone XS Max on kuitenkin kooltaan myös aivan hieman iPhone 8 Plussaa pienempi niin korkeudeltaan (-0,9 mm) kuin myös leveydeltään (-0,7 mm), ja näin pienilläkin eroilla voi olla merkitystä parempaan tuntumaan kädessä, kun koon kanssa ollaan kuitenkin jo varsin äärirajoilla.

Yleensä älypuhelimissa suurempaan kokoon on hetken käytön jälkeen ensin tottunut ja lopulta mieltynyt, joten jos ajatus suuremman iPhone XS Maxin ja pienemmän iPhone XS:n välillä on nyt harkinnassa, useimmiten ehkä kannattaa uskaltaa valita rohkeasti suurempi.

iPhone XS Maxin suurempaa näyttöä hyödynnetään ohjelmistossa varsin niukasti – lähinnä joissakin Applen sovelluksissa mukautettuna kaksiosaisena käyttöliittymänä puhelinta vaaka-asennossa pideltäessä. Tulevissa iOS-päivityksissä olisikin mukava nähdä lisäoptimointia yleistyneille suuremmille näytöille.

Suuremman näytön lisäksi iPhone XS Maxin etuna iPhone XS:ään verrattuna on parempi akunkesto – Applen mukaan Max tarjoaa keskimäärin tunnin verran enemmän käyttöaikaa. Myös iPhone XS:ssä akun pitäisi tarjota täydellä latauksella 30 minuuttia enemmän käyttöaikaa verrattuna iPhone X:ään.

Muita eroja iPhone XS ja iPhone XS Maxin välillä ei ole.

Akunkesto hyvällä tasolla

Akunkesto on suuremmassa iPhone XS Maxissa erinomainen, ja myös iPhone XS:ssä hyvä. Siinä ero edeltävään iPhone X -malliin ei ole niin merkittävä, että sitä tavallisessa käytössä erikseen huomaisi.

iPhone XS Maxissa akku kestää raskaallakin käytöllä sekä korkealla näytön kirkkaudella helposti päivän läpi, ja säästellen voi olla mahdollista päästä jopa kahteen päivään. Uudessa iOS 12 -käyttöjärjestelmäversiossa Apple tarjoaa aiempaa laajemman, pidemmältä ajalta tietoja akun käytöstä kertovan näkymän.

Parempi akunkesto on suuremman näytön ohella hyvä peruste valita iPhone XS Max pienemmän iPhone XS:n sijaan.

Kannattaako ostaa?

iPhone XS ja iPhone XS Max ovat tietenkin parhaimmat iPhonet mitä on toistaiseksi nähty.

Jos käytöstä löytyy jo iPhone X, eivät iPhone XS:n tarjoamat uudistukset välttämättä riitä perustelemaan useamman sadan euron panostusta vaativaa päivitystä uuteen malliin. Tarkempi katsaus iPhone X:n ja iPhone XS:n kaikkiin eroihin löytyy tästä.

iPhone X oli sen verran suuri muutos, ja jo lähes joka suhteessa sen verran erinomainen, ettei siitä jäänyt toistaiseksi paljoa parannettavaa tähän vuoteen. Jälleen tehokkaampi järjestelmäpiiri, kameraparannukset sekä nopeampi verkkoyhteys ovat kuitenkin hyviä pieniä edistysaskeleita. Kuitenkin jo myös iPhone X oli erittäin suorituskykyinen ja varustettu varsin hyvällä kameralla.

Muille iPhone- kuin iPhone X -käyttäjille tarjoavat iPhone XS ja iPhone XS Max merkittävän päivityksen. Esimerkiksi aiempien Plus-mallien käyttäjät saavat nyt samassa koossa huomattavasti kookkaamman näytön sekä lisäksi tietenkin kaikki viimeisimmät herkut.

Uuden iPhone-mallin valintaa tänä vuonna vaikeuttaa kuitenkin myös 26. lokakuuta alkaen saataville tuleva uusi iPhone XR -malli, joka on 300 euroa iPhone XS:ää edullisempi. Sen merkittävimmät tekniset erot iPhone XS:stä ovat vähemmän tarkka mutta suurempi 6,1 tuuman näyttö, joka on OLED-tekniikan sijaan toteutettu iPhone X:ää edeltäneistä iPhoneista tutulla LCD-tekniikalla (heikompi väritoisto ja kontrasti), vain yksi takakamera merkiten 2x optisen zoomin puuttumista sekä hitaampi 4G LTE -verkkoyhteystuki. Lisäksi iPhone XR:n kyljet ovat teräksen sijaan alumiinia.

Etuja iPhone XR:ssä ovat pisin akkukesto mitä iPhonessa on nähty sekä laaja kuuden värivaihtoehdon valikoima.

Monille ostajille iPhone XR lieneekin pian se järkevin, parhaimman hinta-laatusuhteen, valinta tämän vuoden uusista iPhoneista.

iPhone XS ja iPhone XS Max ovat sen lisäksi tarjolla niille, jotka haluavat itselleen aivan parhaan mahdollisen iPhonen. Heille uutuudet ovat ehdottomasti suosituksen arvoisia, sillä mitään merkittäviä heikkouksia puhelimissa ei ole.

Mitä tulee vertailuun suhteessa Android-puhelimiin, on kyse pitkälti mielipide- ja myös tottumiskysymyksistä. Joidenkin mielestä iOS-ohjelmisto sekä iOS-sovellusten parempi toimivuus ovat tärkeimpiä syitä hankkia iPhone, ja muut taas ajattelevat iOS:n olevan heikkous – oli kyse sitten käyttöliittymän perusratkaisuista, muutosmahdollisuuksien rajoittuneisuudesta verrattuna Androidiin tai jostakin muusta. Vuosien aikana käyttöjärjestelmien erot ovat kuitenkin kaventuneet ja molempiin voi tänä päivän sopeutua lyhyellä käytöllä.

iPhone XS -puhelimissa on tarjolla markkinoiden parasta suorituskykyä, näyttö ja kärkitasoa myös kameroissa. Laatutuntumassa uudetkin iPhonet ovat aivan terävintä kärkeä älypuhelinten joukossa. Varsinaiset merkittävät heikkoudet ovat kaikissa huippupuhelimissa nykypäivänä vähissä. On vain hyviä tai vielä parempia vaihtoehtoja.

Alla muutama esimerkkikuva. Kuvat on kuvattu iPhone XS Maxilla, mutta siinä ja iPhone XS:ssä on täysin samanlaiset kamerat. Kannattaa huomioida sisällönhallintajärjestelmämme vaikuttavan merkittävästi heikentävästi kuvien laatuun. Alkuperäisinä kuvia voi tarkastella myös tässä Dropbox-kansiossa.

Muotokuva-tila toimii uusissa iPhone XS -puhelimissa kohtuullisen hyvin, mutta erityisesti muuta kuin ihmisiä kuvatessa myös virheitä sattuu. Alta löytyvä kuva on tästä yksi hyvä esimerkki. Se kertoo, kuinka näyttäviä kuvia nykyisillä älypuhelimilla ja muotokuvatiloilla on mahdollista helposti ohimennen napata, mutta samalla kukan vasemmassa yläkulmassa etualan kuvauskohteen irrottaminen sumennetusta taustasta ei ole täysin onnistunut. Parannettavaakin siis yhä on.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja