Mainos

Arto Paasilinna muistetaan humoristisista merkkiteoksista – näin huippukirjailijan ura eteni

7:53

Maailmalla myydyin suomalaiskirjailija Arto Paasilinna kuoli maanantaina 15. lokakuuta 76-vuotiaana. 

VIDEO: Kirjailija Arto Paasilinna omalla korpitilallaan Siuntiossa

Kirjailija Arto Paasilinnan tiedotettiin tiistaina 16. lokakuuta nukkuneen pois hoitokodissa Espoossa maanantaiaamuna 15. lokakuuta. Hän oli kuollessaan 76-vuotias. 

Paasilinna oli yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä kirjailijoista maailmalla. Humoristiseksi tarinaniskijäksi kutsutun kirjailijan veijariromaaneja ja vaellustarinoita on käännetty lähes 50:lle eri kielelle.

Paasilinnan kansainvälisen menestyksen aloitti Jäniksen vuosi -romaani (1975), joka ilmestyi vuonna 1989 ranskaksi. Kyseisestä menestysromaanista julkaistiin hiljattain uusi painos, sillä Jäniksen vuosi on mukana kustannusyhtiö WSOY:n Suomi 100 -juhlavuoden 12 klassikkoa -sarjassa maaliskuun kirjana. Kirjan uuden kannen on suunnitellut kuvataiteilija Stiina Saaristo.

Paasilinna syntyi 20. huhtikuuta vuonna 1942 Kittilässä. Paasilinnan kymmenhenkinen perhe joutui pakenemaan Petsamosta Lapin sodan syttyessä. Tuleva kirjailija oli tuolloin kaksivuotias.

Lapin sodan loputtua Paasilinnat muuttivat Iihin. Kansakoulun käytyään Arto Paasilinna työskenteli muun muassa pientilalla ja teki metsätöitä sekä opiskeli Lapin kansankorkeakoulun yleis- ja keskikouluaineiden linjalla.

Nuoruudessaan hän työskenteli toimittajana, päätoimittajana ja avustajana muun muassa Warkauden lehdessä, Koillissanomissa, Pohjolan Työssä, Apu-lehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Viikkosanomissa. Paasilinna oli Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja vuosina 1973–74.

Arto Paasilinnan esikoisromaani Operaatio Finlandia julkaistiin vuonna 1972. Hän on julkaissut urallaan yhteensä 35 romaania, joista viimeisin, Elävänä omissa hautajaisissa (WSOY) julkaistiin vuonna 2009.

Paasilinnan tunnetuimpia romaaneja Jäniksen vuoden lisäksi ovat muun muassa Hurmaava joukkoitsemurha (1990), Suloinen myrkynkeittäjä (1988) ja Kymmenen riivinrautaa (2001).

Syksyllä 2009 Arto Paasilinna sai vakavan aivoinfarktin ja keväällä 2010 hänet siirrettiin hoitokotiin. Paasilinnan poika Petteri Paasilinna kertoi medialle noin viisi vuotta sitten, että hänen isänsä joutuu viettämään loppuelämänsä hoitokodissa.

Keväällä 2012, jolloin Paasilinna täytti 70 vuotta, uutisoitiin kirjailijan toipumisen aivoinfarkista edenneen niin hyvin, että hän oli pystynyt jälleen kirjoittamaan sekä tehneen 80-sivuisen luonnoksen uudesta kirjastaan hoitokodissa.

Viime vuosina Arto Paasilinnaa ei ole nähty julkisuudessa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja