Aromaattista savua ilman tulta

Kesämuistoihin ja grillijuhliin kuuluvat savuaromit voi palauttaa mieliin vielä syksyn pimenevinäkin iltoina. Hope Smoken savustuspusseissa voi valmistaa savuaromista ruokaa myös tavallisessa sähköuunissa.

Savu muodostuu pussin rakenteisiin piilotettujen puulastujen ansiosta. Pehmeän, maukkaan aromin saaminen ruokaan on helppoa, nopeaa, siistiä ja vaivatonta. Pussissa voi savustaa niin kalaa, kanaa, lihaa kuin kasviksiakin. Lopputulos on lähes poikkeuksetta mehukas ja sopivasti savustunut. Pussiin höyrystyneestä nesteestä voi valmistaa maukkaan kastikkeen.

(- Reseptit Hope Smoken internet sivuilta)

Porsaan ulkofileetä goudan kera

600 g porsaan ulkofileetä 2 sipulia 100 g gouda-juustoa suolaa ja mustapippuria

Ota porsaanfilee jääkaapista ja anna sen tasaantua huoneenlämpöiseksi. Viipaloi sipulit. Aseta file uunivuokaan, levitä sipuli fileen päälle ja ympärille. Työnnä vuoka savustuspussiin ja sulje ohjeiden mukaisesti. Anna fileen savustua ensimmäiset 15 minuuttia 245 asteessa. Säädä sitten uuni 180 - 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä 30 - 35 min. Anna ruuan vetäytyä 5 - 10 minuuttia ennen kuin avaat pussin. Avaa pussi ja leikkaa filee 1 cm:n viipaleiksi ja lisää fileen väleihin gouda-viipaleet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Savussa höyrystetty lampaanpaisti

n. 2 kg kylkipaistiMarinointiliemi: 1 dl punaviinietikkaa 3,5 dl kasvisöljyä 1 tl timjamia 2 valkosipulinkynttä 1/2 tl rosmariinia 1 tl pippuriseosta 1 pieni porkkana paloina 1 pieni sipuli pieninä lohkoina

Marinoi 1 vrk ennen savustusta. Anna vetäytyä marinadin jälkeen huoneenlämmössä 2 tuntia. Savusta 50 - 70 minuuttia haluamasi kypsyysasteen mukaan. Suolaa savustuksen jälkeen hienolla suolalla. Suositellaan niille jotka pitävät voimakkaasta ja erikoisista makuelämyksistä.

Katajainen kana pohjoissavolaisittainn. 1 kg:n broileri

Marinointiliemi: 0,5 dl punaviinietikkaa 1,5 dl kasvisöljyä 20 kpl katajanmarjoja (kypsiä, tummia) 1 rkl juoksevaa hunajaa 1 tl pippuriseosta 1 tl basilikaa

Marinoi 1 vrk ennen savustusta. Marinoinnin jälkeen anna vetäytyä huoneenlämmössä 2 tuntia. Suolaa hienolla suolalla maun mukaan. Savusta 1 - 1,5 tuntia savustuspaikasta riippuen. Sopii erinomaisesti mm. nuotion hiillokselle. Anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia savustuksen jälkeen. Suositellaan kaikille, jotka ovat ihastuneet riistan ominaismausteilla maustettuihin ruokiin.

Aurajuustolohi

1 kirjolohifilee kokonaisena (n. 500 g) aura-juustoa sitruunapippuria

Tee fileeseen viiltoja ja täytä ne juustolla. Mausta runsaasti sitruunapippurilla. Kypsennä savustuspussissa grillillä, kuvun alla ensin 30 min lähellä hiillosta ja hauduta 10 minuuttia kauempana hiilloksesta.

Savusipulit hunajakiillokkeella

1 kg sipuleita 6 tl timjamia 6 tl fariinisokeria 6 rkl hunajaa 1 tl pippuriseosta 7 cl punaviiniä 1 dl lihalientä

Kuori sipulit ja leikkaa varsiosa huolellisesti pois. Hauduta kasarissa vähäisessä lihaliemimäärässä. Jäähdytä sen verran, että voit käsitellä sipuleita paljain käsin. Koverra lusikalla n.1/3 sipulin renkaita pois alkaen sisältäpäin. Mausta ohjeen mukaisilla määrillä alkaen timjamista ja päättyen punaviiniin jakaen mausteet ja raaka-aineet tasaisesti sipulien kesken. Kaikki mausteet täytyy saada mahtumaan sipuleihin syntyneisiin koloihin. Savusta vähintään 1/2 tuntia. Halutessasi vahvempaa savuaromia pidennä savustusaikaa portaittain 10 minuutilla. Anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia ja tarjoile sellaisenaan esim. sulatetun hunajan kera.

Lue myös:

    Uusimmat