Arlan saunalla havisevat historian lehdet – Mika Tommola tutustui legendaaristen löylyjen saloihin

Videolla: Tältä näyttää Arlan saunan jo lähes sadan vuoden ajan löylyt lämmittänyt alkuperäinen tuhat kiloa painava kiuas! 1:32
Videolla: Tältä näyttää Arlan saunan jo lähes sadan vuoden ajan löylyt lämmittänyt alkuperäinen tuhat kiloa painava kiuas!

Arlan sauna on lämmittänyt löylyjä Helsingin Kalliossa jo lähes sadan vuoden ajan.

Arlan sauna on perustettu vuonna 1907. Kaarlenkadulla Helsingin kalliossa se on palvellut saunojia jo vuodesta 1929.  Arlan yleinen sauna on alun perin palvellut pääasiallisesti maalta kaupunkiin muuttavia, koska sodan jälkeen ei Helsingissä ollut tarpeeksi kunnollisia pesupaikkoja ja lämmin vesikin oli kortilla, kerrotaan Arlan yleisen saunan kotisivuilla.

Nykyisin korttelisaunat ovat jo erikoisuus katukuvassa, ja niitä on jäljellä vain muutama. Arla on Suomen kolmanneksi vanhin ja Helsingin toiseksi vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna.

Arlan sauna avasi viime perjantaina jälleen ovensa. Koronan takia toiminta on ollut paussilla. Jo avajaisviikonloppuna lauteille kapusi mukavasti porukkaa.

– Nyt ihmiset on palanneet mökeiltään, koulut on alkanut ja saatu arki rullaamaan, Tea Lindberg kertoo Arlan saunan alkuperäiseltä lippuluukulta.

Arlan saunan lippuluukulta voi ostaa löylyyn mukaan virvokkeita, mutta kaupan päälle voi saada myös elämänohjeita.

– Tietenkin, sellaiset kuuluu palveluun. Ne saa kaupan päälle, Lindberg naurahtaa toimittaja Mika Tommolan kysyessä, saako lippuluukulta vastauksia lemmenhuoliin.

Videolla: Tältä näyttää Arlan saunan jo lähes sadan vuoden ajan löylyt lämmittänyt alkuperäinen tuhat kiloa painava kiuas!

Historian havinaa

Saunatilat ovat monilta osin pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisen näköisinä. Esimerkiksi pukuhuoneessa tunnelma on kuin aikamatkalla takaisin 1950-luvulle.

Viime vuosina yleiset saunat ovat kasvattaneet suosiotaan. Asiakaskunta on nuorentunut ja myös turistit ovat löytäneet tiensä Arlan yleiseen saunaan. Se on hyvä yleisten saunojen tulevaisuuden kannalta.

– Ilman muuta on tulevaisuutta, varsinkin kun ihmiset ovat nyt ottaneet saunomisen osaksi sellaista sosiaalista kulttuuria, toteaa Kimmo Helistö Arlan saunan lauteilta.

Katso alla olevalta videolta Tommolan vierailu saunalla kokonaisuudessaan. Lauteilla juteltiin muun muassa yleisten saunojen tulevaisuudesta suomalaisessa kulttuurissa ja oikeanlaisesta saunaetiketistä.

Mika Tommola sukeltaa löylyjen lumoihin 9:05

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittainen lähde: Arlan sauna

Lue myös:

    Uusimmat