Arkkitehdit: Guggenheimin rakennuspaikka on erittäin vaativa

Guggenheim-museolle suunniteltu paikka Helsingin Katajanokalla on erittäin näkyvä ja merkittävä paikka koko Suomelle. Se tuo rakennuksen suunnittelijalle haasteita. Suomen arkkitehtiliitossa kansainvälistä suunnittelukilpailua odotetaan innostuneena.

- Paikka on erittäin vaativa ja koko Suomen kannalta keskeinen. On oikein hakea kansainvälisellä arkkitehtikilpailulla tähän paikkaan oikeaa ratkaisua, Suomen arkkitehtiliiton SAFAn hallituksen puheenjohtaja Esko Rautiola sanoo.

Rautiolan mukaan arkkitehtuurin rajoituksia ei tarvitse keksiä - ympäristö Katajanokalla ja kohti keskustaan asettaa niitä.

- Paikka tuo suunnittelijalle myös huomattavia vapauksia, koska se ei ole korttelirakenteessa kiinni, rakennusta ei tarvitse tehdä johonkin gridiin (valmiiden talojen muodostamaan rivistöön, toim. huom), siinä on tilaa ylös ja sivuille erilaisille muodolle.

Sisältö on kaiken a ja o

Bilbaon Guggenheim-museosta on käytetty termiä wau-arkkitehtuuri, mutta Rautiola ei halua käyttää sitä. Hänen mielestään olisi hyvä, että ihmisen ensireaktio olisi aina "Wau!" tällaisista rakennuksista.

- Selvitysryhmän raportin mukaan nyt halutaan tuoda jotakin uutta, olla aktiivisia ja suuntautua arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Mitä siellä talossa tapahtuu on kaiken a ja o. Rakennus antaa innostavat puitteet ja tuo vielä oman lisänsä siihen.

Rautiola toivoo talon ikään kuin avautuvan ulos myös arkkitehtonisesti.

- Talon pitää ehdottomasti olla auki silloinkin, kun ihmiset ovat illalla kävelyllä ja haluavat tulla taiteen lähelle, vaikka eivät itse näyttelyyn menisikään.

Kilpailusäännöt määräävät hinnan

Selvitysraportissa suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiksi arvioidaan noin 140 miljoonaa euroa. Rautiola muistuttaa, että jo maan alle menee uppoaa Helsinginniemellä, meren rannalla, valtavasti rahaa.

- Rakennuksen hinnasta lähes 90 prosenttia päätetään jo silloin, kun sen koko ja toiminnot määritellään arkkitehtuurikilpailun ohjelmassa. Suunnittelijat ottavat tämän sitten huomioon. Joku upea ratkaisu voi olla taloudellisesti mahdoton, se on normaalia arkkitehtuurikilpailujen arkea.

Rautiola toivoo suomalaisarkkitehtien osallistuvan kilpailuun sankoin joukoin.

- Tietenkin toivon, että suomalainen arkkitehti voittaa, mutta me elämme kansainvälisessä maailmassa enkä haluaisi valita huonompaa vain sen takia, että se on suomalaisen, arkkitehtiliiton hallituksen puheenjohtaja Esko Rautiola naurahtaa.

Rautiola tutustui Guggenheim-selvitysryhmän ehdotuksesta tehtyihin nettiuutisiin. Koko raporttia hän ei ollut vielä ehtinyt lukea.

Lue myös:

    Uusimmat