Mainos

Arjen sankarit 2015: Sipilän pään kääntänyt kätilö toivoo joululahjaksi parempia työoloja

Raakel Shapcott ja Nina Heinikoski työskentelevät kätilöinä Espoon Jorvin sairaalassa. He antoivat syyskuussa kasvot vuorotöitä paiskivalle hoitohenkilökunnalle, kun hallitus suunnitteli merkittäviä leikkauksia sunnuntai- ja vuorolisiin.

Hallituksen ilmoitus siitä, että vuorolisien leikkaukset perutaan, tuli yllätyksenä syyskuun lopulla. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi juuri kätilöiden vaikuttaneen leikkauspäätöksen perumiseen.

Syyskuun lopulla Ylen A-studiossa esitetty puheenvuoro ja sen poikima palaute oli Shpacottille todellinen yllätys.

– Olen yllättynyt, miten kauheasti palautetta on tullut. (Televisiolähetys) on poikinut paljon yhteydenottoja yksityisiltä ihmisiltä ja yhteisöjen taholta. Vaikuttavat elimetkin ovat ottaneet yhteyttä, Raakel Shapcott kertoo MTV Uutisille.

Yövuorossa olleet kätilöt käyttivät omat viisi minuuttia julkisuudestaan painavan asian esittämiseen – ja se kannatti.

– Talousvaikuttajilta on tullut viestejä, miten on yritetty selittää asioita kansalle liian vaikeasti. Sitten tulee pari kätilöä ja sanoo asiat niin, että kaikki ymmärtävät.

Kiittäviä viestejä on tullut etenkin yksityisiltä ihmisiltä ja erityisesti hoitohenkilökuntaan kuuluvilta, Shapcott kertoo. Suosion syyksi hän epäileekin sitä, että hän antoi kollegansa kanssa kasvot hoitohenkilökunnalle.

Suosio ja pyynnöt tulla keskustelemaan asioista eivät kuitenkaan ole Shapcottin mukaan muuttanut naisia mitenkään – jouluaattokin vietetään 13-tuntista työvuoroa tehden.

Joulua on juhlittu töiden takia jo hieman etukäteen, ja viikonloppuna syötiin ensimmäinen kinkku sukulaisten kanssa. Lisää juhlintaa on luvassa Shapcottin vapaapäivänä 25. joulukuuta, sillä perheen englantilaisen isän kotimaan perinteen mukaisesti pukki tuo lahjat kuusen alle vasta jouluyönä. Tunnelmaa haetaan aaton työvuoron jälkeen isompien lasten kanssa joulukirkosta.

Lahjaksi Shapcott kertoo toivovansa rentouttavaa vapaa-aikaa joulun työvuorojen välissä.

– Ja jos ajatellaan yhteiskunnallisella tasolla, niin paremmat työolosuhteet hoitohenkilökunnalle, pääministerin pään kääntänyt kätilö toivoo jouluksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.