Applelta uusi iPad Pro: "Suurin uutinen sitten iPadin"

Apple on esitellyt uuden iPad Pro -tabletin. Applen toimitusjohtaja Tim Cook kutsui lanseerausta "suurimmaksi uutiseksi sitten iPadin julkistuksen".

Apple käytti Pron esittelyyn runsaasti aikaa, mikä kertoo laitteen tärkeydestä. Sillä tavoitellaan paitsi tavallisia pulliaisia, myös yrityskäyttäjiä.

Prossa on suurin näyttö, mitä Apple on valmistanut tablet-laitteisiin. Sen koko on 12,9 tuumaa. Retina-näytölle mahtuu 5,6 miljoonaa pikseliä. Se on enemmän kuin 15-tuumaisessa retina-näytöllä varustetussa MacBookissa. Näytössä käytetään uutta tekniikkaa, joka valaisee pikselit nopeammin. Laitteen prosessorina on Applen oma A9X. Kamerassa on kahdeksan megapikseliä. Laitteessa on luonnollisesti myös sormenjälkitunnistin.

Apple toivoo uuden tabletin tavoittavan kuluttajia, jotka haluavat katsella tabletilla elokuvia ja nettivideoita. Pro-tabletti tukee myös ruudun jakamista, jota on toivottu pitkään.

Applen mukaan Pro-tabletti on nopeampi kuin 90 prosenttia markkinoilla olevista kannettavista PC-tietokoneista. Apple demosi julkistustilaisuudessa kahden 4K-videon pyörittämistä vierekkäisillä ruuduilla samalla näytöllä.

Akun kestoksi luvataan 10 tuntia. Tabletissa on neljä kaiutinta, mikä parantanee käyttökokemusta videoiden katselussa. Kaiuttimet on sijoitettu laitteen kulmiin.

IPad Pron paksuus on 6,9 millimetriä ja laite painaa noin 700 grammaa.

Apple tuo Prolle täysin uudenlaisen Smart Keyboard -näppäimistökannen, jonka kosketustuntumaa kehuttiin vuolaasti lanseeraustilaisuudessa. Näppäimistö on päällystetty uudenlaisella pinnoitteella.

Tabletin seuraksi Apple tuo Apple Pencil -kynän, jota ladataan lightning-liitännän avulla. Kynän kanssa voi käyttää samanaikaisesti sormikosketusta Pron kosketusnäytöllä.

Apple on kehittänyt etenkin kynän kosketusherkkyyttä. Uuteen Notes-sovellukseen voi piirtää suoraan kynällä.

Microsoft tuo iPad Prolle Office-sovelluksen, jolla tähdätään etenkin yrityskäyttäjiin. Adobe puolestaan tuo Prolle uudenlaisia tekstin- ja kuvankäsittelysovelluksia.

Pro kilpailee etenkin Microsoftin Surface Pro -tabletin kanssa. Laite tulee hopean, kullan ja harmaan väreissä. Pro on kaupoissa marraskuun aikana.

Pron edullisimmassa mallissa on 32 gigan muisti, kalleimmassa 128 gigatavua. Kallein malli tukee mobiilidataa. Kaksi muuta mallia tulevat tarjolle vain wi-fi-versioina. Edullisimman mallin hinta on hieman yli 700 euroa, kallein malli maksaa noin 1000 euroa.

Apple tuo markkinoille myös uuden iPad mini 4:n.

Lue myös:

    Uusimmat