Apple julkisti uuden MacBook Airin Retina-näytöllä: tällainen on suositun läppärin odotettu uusi versio

Apple on julkistanut uuden Retina-näytöllä varustetun 13,3 tuuman MacBook Airin, joka on pitkään odotettu merkittäviä muutoksia tuova uusi versio Applen suosituimmasta Mac-tietokoneesta.

Uutuus on varustettu huomattavasti tarkemmalla 13,3 tuuman ja 2560×1600 pikselin 16:10-kuvasuhteen IPS LCD -näytöllä, josta Apple käyttää nyt Retina-markkinointinimeään. Näytön pikselitiheys on 227 pikseliä tuumaa kohti. Yhteensä näytössä on yli neljä miljoonaa pikseliä ja väritoisto on myös 48 prosenttia laajempaa. Lisäksi näytönreunukset ovat pienentyneet 50 prosentilla ja ovat nyt väriltään mustat. Näytön yläpuolella sijaitsee 720p FaceTime HD -kamera.

Uusi MacBook Air tulee saataville kolmena värivaihtoehtona – kulta, tähtiharmaa ja hopea.

Uudessa MacBook Airissa on myös Touch ID -sormenjälkilukija sekä Apple T2 -piiri, joka vastaa laitteen turvallisuudesta.

Taustavalaistussa näppäimistössä on käytössä nyt MacBookista ja MacBook Prosta tuttu perhosmekanismi kolmannen sukupolven versiona. Kosketuslevy on 20 prosenttia aiempaa MacBook Airia suurempi ja nyt kiinteärakenteista Force Touch -mallia, jossa vastetta painallukseen simuloidaan värinällä. Kaiuttimia on myös parannettu: ne ovat 25 prosenttia äänekkäämmät ja bassoa on tarjolla tuplasti enemmän. Mikrofoneja on kolme ja MacBook Air tukee jatkuvaa Hei Siri -tunnistusta.

Sisuksissa uudessa MacBook Airissa on Intelin 8. sukupolven kaksiytiminen Core i5 -suoritin, jopa 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (2 133 MHz LPDDR3) ja jopa 1,5 teratavua SSD-tallennusmuistia (PCIe). Tallennusmuisti on 60 prosenttia nopeampaa kuin aiemmin MacBook Airissa.

Liitäntöinä uudessa MacBook Airissa on kaksi USB-C Thunderbolt 3 -porttia sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Kumpaa tahansa USB-C-porteista voidaan käyttää lataamiseen. Liitäntöjen kautta MacBook Air tukee myös ulkoista eGPU-näytönohjainta.

Nettiselailukäytössä Apple lupaa uudelle MacBook Airille 12 tunnin akunkeston. Akun kapasiteetti on 50,3 wattituntia ja mukana toimitetaan 30 watin laturi.

Uudessa MacBook Airissa on aina 1,6 gigahertsin Intel Core i5 -suoritin ja Intel UHD Graphics 617 -grafiikkasuoritin. Turbo Boost -tilassa suorittimen kellotaajuus voi nousta 3,6 gigahertsiin. Perusversiossa on 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua SSD-tallennusmuistia, ja sen hinta Suomessa on 1 379 euroa. Toinen tarjolla oleva mallivaihtoehto on muuten sama, mutta sisältää 256 gigatavua tallennusmuistia ja hinta on 1 629 euroa.

RAM-käyttömuistin saa kasvatettua 16 gigatavuun 240 eurolla. 512 gigatavun tallennusmuisti maksaa 500 euroa lisää ja 1,5 teratavun 1 500 euroa lisää. Kalleimmillaan MacBook Airin hinta nousee siis 3 119 euroon.

Ennakkomyynti alkaa heti tänään ja toimitukset 7. marraskuuta.

Alkuperäisen MacBook Airin Apple esitteli vuoden 2008 tammikuussa ja käytännössä ennallaan MacBook Airin design on säilynyt vuodesta 2010 asti. Kesästä 2011 lähtien MacBook Air on ollut Applen kannettavamalliston edullisin vaihtoehto. Vuosien varrella Apple on päivittänyt laitteen suoritin-, käyttömuisti- ja tallennusmuistivaihtoehtoja sekä llitäntöjä, vaikka ulkomuoto onkin säilynyt samanlaisena.

Uusi MacBook Air on aiempaa 17 prosenttia pienempi tilavuudeltaan. Paksuus on pienentynyt 10 prosentilla 17,3 millimetristä paksuimmillaan 15,6 millimetriin. Painoa uudella MacBook Airilla on 1,25 kilogrammaa. Koneessa käytetään 100-prosenttisesti kierrätettyä alumiinia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja