Anu on kuullut kolmesti sairastavansa syöpää – "Nautin elämästä, mitä vielä on jäljellä"

Anu Forsman on selättänyt jo neljä syöpää 6:12
Anu Forsman kertoo, mitkä oireet syöpädiagnooseihin ovat johtaneet ja miten sairauskierre on häntä muuttanut.

Yhä useampi selviää syövästä paremman diagnostiikan ja edistyneiden hoitojen ansiosta. Kolmesti syöpädiagnoosin kuullut Anu Forsman, 73, on elävä esimerkki siitä, ettei sairaus ole enää kuolemantuomio.

Itä-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon keittiön pöydälle on katettu neljä kahvikuppia tasseineen. Tunnelma on leppoisa, vaikka aihe on vakava. Kuluneet vuoden ovat olleet perheessä rankkoja.

Anu Forsman, 73, on saanut 11 vuoden aikana kuulla kolmesti sairastavansa syöpää. Kahdesti tauti on iskenyt imusolmukkeisiin, kilpirauhasesta löytyi kaksi erityyppistä syöpää yhdellä kerralla.

Nyt kaikki taudit ovat remissiossa.

Yllä olevalla videolla Anu kertoo, mitä oireita syövät ovat hänen kohdallaan aiheuttaneet ja millaisen jäljen sairauskierre on jättänyt.

Vaikka Anua on välillä suututtanut, ettei potilaan oireita oteta tosissaan ja diagnoosi viivästyy, on hän loppujen lopuksi tyytyväinen saamastaan hyvästä hoidosta. Niiden ansiosta hän on saanut nähdä lastenlastensa kasvavan. Anun isoäidin sairastuessa aikoinaan syöpään ei hoitoja edes annettu ja tauti johti kuolemaan.

– Pitää olla kiitollinen, että olen näin pitkälle päässyt ja että syöpähoidot paranevat koko ajan, Anu sanoo.

Hoitojen vastaanottamisen lisäksi Anu on kantanut oman kortensa kekoon muuttamalla elintapojaan terveellisemmiksi. Hän syö nykyään enemmän vihanneksia ja harrastaa useammin liikuntaa.

Uusi diagnoosi olisi isku

Pelko taudin uusiutumisesta on nostaa silloin tällöin päätään.

– Kyllä se aikamoinen isku olisi, että jaksanko, kun mulla tulee ikä vastaan, Anu sanoo.

Elämän rajallisuudesta muistuttaa kirjahyllyssä uurnassa lepäävän Misu-kissan jäännökset. Kun ensimmäiseen lymfoomaan annetut sytostaatit vetivät Anun sängyn pohjalle, pahan olon aistinut lemmikki tuli hänen rinnalleen ja silitteli tassuillaan omistajansa poskea.

– Hän oli suuri lohduttaja.

Anussa henki vielä pihisee, ja hän aikoo ottaa jäljellä olevista vuosista ilon irti. Iloa elämään tuovat perhe, ystävät ja puutarhanhoito. Kulttuuririennoissa ja matkustellessa syöpä unohtuu.

– Nautin elämästä, mitä vielä on jäljellä, Anu sanoo.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mikä syövistä on tappavin.

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
KATSO VIDEO: Syöpälääkäri Petteri Hirvonen kertoo vaarallisimmista syöpätyypeistä.

Lue myös:

    Uusimmat