Antti Rinteen "synnytystalkoot" pöyristytti demaritkin: "Toi mieleen kolmannen valtakunnan ja kansallissosialismin"

Ei päivää ilman somekohua. Eilen suomalaisia kuohutti Olympiastadionin purkutöistä löytynyt, 27 vuotta kateissa ollut lompakko. Tänään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne halusi näyttää, että hän osaa kuin osaakin kiteyttää viestinsä. Suusta tuli yksi sana – synnytystalkoot.

Ja sosiaalinen media repesi liitoksistaan.

"Milleniaaleilla ei ole varaa tehdä lapsia, kun pitää huolehtia eläköityvien demarien eläkemaksuista."

"Demarit, keski-ikä 61,5v, aloittavat synnytystalkoot.

Nyt on näköjään saatava viennin sijaan vetämään jokin muu. Ja kannusteeksi talkoisiin ehdittiin ehdottaa kaikkein suomalaisinta esinettä, ilmaista ämpäriä. Taloyhtiön talkoisiinkin saataisiin uutta potkua.

Synnytystalkoot-termi herätti kritiikkiä myös demarien sisällä. Varapuheenjohtaja Sanna Marin piti sanavalintaa onnettomana.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari oli vieläkin tylympi, sillä hänelle termi toi mieleen kolmannen valtakunnan ja kansallissosialismin.

– #sorivaantoverit, Jaakonsaari päätti viserryksensä.

Tikunnokkaan termin ottivat myös vihreät, erityisesti Emma Kari ja Iiris Suomela.

Termissä oli kieltämättä kalsketta 1930-luvulta, mutta myös lähempää menneisyydestä. Silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli myös synnytystalkoiden kannalla vuonna 2003.

Rinteen ehdotusta verrattiin myös suosittuun Margaret Atwoodin klassikkokirjaan The Handmaids Tale, jossa nuoret naiset on alistettu yhteiskunnassa synnytyskoneiksi. Kirjan pohjalta julkaistiin hiljattain HBO:n tv-sarja.

"Puolueet eivät päätä, mitä makuuhuoneissa tapahtuu"

Rinne myönsikin STT:lle, että synnytystalkoot on vanhahtava sana eikä välttämättä kaikkein paras. Hän myönsi halunneensa keskustelua, ja sitä hän sai.

– Minua jäi ärsyttämään, että viesti ei mennyt perille Oulussa ja Kemissä, kun olimme työvaliokunnan kokouksessa. Ajattelin että käytänpä jotain sellaista, missä viesti saadaan kiteytymään niin, että se herättää huomiota, Rinne sanoi STT:n mukaan.

Kesän aikana Rinne on nostanut heikon syntyvyyden esille useissa puheissaan. Nyt hän halusi korostaa, että SDP tulee esittämään konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan tekemään lisää lapsia.

– On sanomattakin selvää, että puolueet eivät päätä sitä, mitä makuuhuoneissa tapahtuu tässäkään asiassa, mutta voimme poistaa ihmisten huolia perheen perustamiseen liittyen, Rinne jatkoi STT:lle.

Rinteen termi kritisoivat STT:lle myös demarinuoret.

– Eikä siinä ole kysymys pelkästään siitä, että se olisi ollut huono sanavalinta, vaan yleisemmin siitä, että ihmisillä on vapaus tehdä mitä haluaa elämässään, eikä se synnyttäminen kenenkään tehtävä sinänsä ole, puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoi STT:lle Kouvolassa.

"Neljäs isänmaalle"

Rinne jatkoi kiteytysten linjalla muistelemalla, kuinka lapsia tehtiin suurten ikäluokkien syntymän aikoihin.

– Perheitä kannustettiin sloganilla "neljäs isänmaalle". Hyvä kiteytys. Nyky-Suomessa jo puoletkin tästä määrästä olisi huomattava parannus nykytilaan, Rinne sanoi STT:n mukaan kesäkokouksen puheessaan.

STT:lle Rinne kertoo, että tarvitaan laaja-alainen perhepoliittinen strategia, jonka pohjalta Suomen tulevaisuuden kysymyksiä ratkotaan.

Rinne muistutti, että jos alkuvuoden syntyvyyskehitys jatkuu loppuvuonna, Suomessa voi syntyä tänä vuonna ensimmäisen kerran sitten 1860-luvun nälkävuosien alle 50 000 lasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja