Antero Mertarannalta iso huomio Raimo "Höyry" Häyrisen perinnöstä – "Kuuluu mitä suurimmissa määrin elämään"

Urheilutoimittaja Raimo"Höyry"Häyrinen on kuollut 79-vuotiaana 3:29
Raimo Häyrinen vieraili Anna-Kaisa Hermusen ohjelmassa vuonna 1994 ja paljasti, minkälaisia haasteita puhelias mies kohtasi lapsuudessaan lukemisen ja puhumisen suhteen.

C Moren selostaja Antero Mertaranta alleviivaa edesmenneen urheiluselostajalegenda Raimo "Höyry" Häyrisen olleen mitä suurimmissa määrin suomalaisen urheilujournalismin uranuurtaja.

Alzheimerin tautia sairastanut Häyrinen kuoli 79-vuotiaana kotonaan Helsingissä keskiviikkona. 

– Yksi aikakausi on taas tietyllä tavalla lopullisesti ohi, Mertaranta kiteyttää. 

Aikansa suosituimpiin radioääniin lukeutunut Häyrinen selosti Ylelle peräti yhdeksät talviolympialaiset ja yhdeksät kesäolympialaiset. Hän sai kansan äänestämänä Telvis-patsaan parhaasta radioäänestä peräti 13 kertaa.

Mertaranta kehuu Häyristä muun muassa yleissivistyksestä, kielitaidosta ja erilaisten lajien ymmärtämisestä.

– Jos miettii selostamista, sanataidetta ja verbaalista osaamista, "Rammy" edusti sitä omalla urallaan kaikin tavoin. Uskoisin, että ei ole yhtään ihmistä, jonka hän on jättänyt omalla tekemisellään kylmäksi. Persoonallisuus, räiskyvyys ja äärilaidat, jotka kuuluvat puhetyöhön, tulivat kaikki esiin, Mertaranta analysoi.

Häyrinen ja Viherkenttä ensimmäisinä esiin

Esikuva-ajattelusta Mertaranta ei perusta, mutta hän muistaa seuranneensa Häyristä jo varhain ennen omaa selostajauraansa.

– Jos mietitään, keitä puhetyöläisiä radiosta kuuntelin, Rammyn lisäksi Viherkentän Antero, edesmennyt hieno selostaja, nousevat ensimmäisinä esiin. Heitä seurasin, vaikka omasta urastani ei ollut vielä tietoakaan.

– Kun puhetyö ja ilmaisu on aina minua kiinnostanut, on helppo sanoa, että sellaisia henkilöitä tulee seurattua, joiden ilmaisu on kohdallaan. Ajattelen, että erilaisten ihmisten ilmaisutapoja kuuntelemalla saa omaan työhön paljon virikkeitä ja ajatuksia siitä, miten asioita voisi tehdä.

Mertaranta muistaa törmänneensä Häyriseen ensimmäistä kertaa työn merkeissä silloisena paikallisradion selostajana, kun Paris Saint-Germain ja Lahden Kuusysi pelasivat vastakkain jalkapallon UEFA-cupissa Pariisissa 1989.

Mertaranta ja Häyrinen työskentelivät sittemmin vuosia samaan aikaan Ylellä: Häyrinen keskittyi radioon ja Mertaranta teki tv-töitä. Häyrisen taival Ylen leivissä kesti kaikkiaan 32 vuotta 1965–1997, kunnes hänet irtisanottiin.

"Oman tiensä kulkija"

Häyrinen erottui monien muiden avujensa ohella poikkeuksellisella selostamisen nopeudellaan. Mertaranta painottaa Häyrisen esimerkin avulla, että puhetyössä kaiken avain on oman tavan löytäminen. 

– Rammy oli sananmukaisesti oman tiensä kulkija. Kun ihminen on oman tiensä kulkija, siinä läikkyy välillä ja minusta se kuuluu mitä suurimmissa määrin elämään. Jos aina on vain keskitien kulkija, monet asiat kenties jäävät kokematta – niin hyvät kuin ikävätkin asiat.

– Rammyn aikanakin suuri yleisö päätti lopulta sen, mikä radiossa on ja mikä ei ole kohdallaan. Tämä on kuitenkin mitä suurimmissa määrin yleisönpalveluammatti.

Lue myös:

    Uusimmat