Raimo Häyrisen maaottelutempaus Ruotsissa painui lähtemättömästi nyrkkeilyvalmentajan mieleen: "Jopa ylitsemenevää vieraanvaraisuutta"

Urheilutoimittaja Raimo"Höyry"Häyrinen on kuollut 79-vuotiaana 3:29
Raimo Häyrinen vieraili Anna-Kaisa Hermusen ohjelmassa vuonna 1994 ja paljasti, minkälaisia haasteita puhelias mies kohtasi lapsuudessaan lukemisen ja puhumisen suhteen.

Arvostetun nyrkkeilyvalmentajan Pekka Mäen mieleen tulvii edesmenneestä urheiluselostajalegendasta Raimo "Höyry" Häyrisestä monia muistoja. Häyrinen nousi aikanaan nyrkkeilykehään urheilijanakin ja toimi sittemmin tuomarina.

Reilu vuosi sitten isänsä menettänyt Mäki, 50, harmittelee 79-vuotiaana menehtyneen Häyrisen kuolemaa. Mäki oli Häyrisen kanssa usein tekemisissä ja muistaa miehen jo armeija-ajoiltaan. Häyrinen tuomaroi noihin aikoihin useana vuonna aktiivisesti Sotilasurheiluliiton kilpailuja.

– Hän tuomaroi myös kansainvälisiä turnauksia olympiatyylin nyrkkeilyn puolella ja oli kehäkuuluttajanakin joissain ammattinyrkkeilytapahtumissa. Hän oli Suomen nyrkkeilyliiton valiokunnissa ja tiedotustoiminnassakin mukana. Mahtava persoona ja yksi nyrkkeilyn puolestapuhujista, Mäki muistelee MTV Urheilulle.

Mäen muistiin on jäänyt Häyrisen uran varrelta erityisesti maaotteluepisodi Ruotsista. Mäki oli paikalla Suomen maajoukkueen valmentajana, Häyrinen puolestaan tuomarina.

– Se oli vähän huvittava tapaus. Kun maaottelun yhteydessä laulettiin molempien maiden kansallislaulut, Höyry ei laulanut Suomen kansallislaulua, mutta hän veti kovaan ääneen Du gamla, du fria. Hän oli hauska persoona myös.

Mäki arvelee tempun juontaneen juurensa jopa "ylitsemenevästä vieraanvaraisuudesta".

– Hänellä oli välillä erikoisia tempauksia. Hän halusi myös herättää mielipiteitä.

Tuomarina Häyrinen oli Mäen mukaan osaava, joskin värikäs.

– Huomaamattomuuden voi ajatella kuuluvan kehätuomarin tehtävään, mutta Höyry antoi huomata itsensä kehässä. Hän osasi ottaa esiintymislavan haltuun.

Mäki ei myöskään unohda Häyrisen lukemattomia selostuksia olympialaisissa ja muissa urheilun arvokisoissa.

– Iso urheiluvaikuttaja ja merkittävä urheilun äänenkannattaja hän oli elämänsä aikana.

Lue myös:

    Uusimmat