Anssi Kela juhlii 30-vuotista uraansa: ”Olen joutunut tinkimään yksityisyydestäni”

Anssi Kelalla on takanaan pitkä ja vaiherikas ura suomalaisten rakastamana muusikkona.

Suosikkimuusikko Anssi Kela nousee tänään lauantaina 6. toukokuuta Helsingin jäähallin lavalle juhlistamaan 30-vuotista muusikonuraansa. Vain 14-vuotiaana Pekka ja Susi -yhtyeen perustanut Kela nousi koko kansan tietoisuuteen vuonna 2000, kun hän julkaisi ensimmäiset soolosinglensä Mikan faijan BMW, Kaksi sisarta ja Nummela.

Tähän mennessä Kela on julkaissut urallaan yhteensä kuusi studioalbumia, joista hän valikoi kappaleet ja kokoaa illan keikan settilistan. Jäähallin konsertti on kymmeniä vuosia kestäneen haaveilun ja unelmoinnin tulosta.

– Tuon kokoluokan keikan päkistäminen kasaan on niin iso juttu. Moni kyselee, että jännittääkö jo hirveästi. Totta puhuen ei ole ehtinyt jännittämään, kun jatkuvasti on niin paljon hommaa, Kela hymyilee.

– Mutta varmasti jännityskin tulee. Kun keikan alkuun on viisi minuuttia, taustanauha soi ja odotan lavalle menoa. Silloin on varmasti perhosia vatsassa.

Kun Kela julkaisi esikoislevynsä Nummelan vuonna 2001, hänen suosionsa räjähti valtavan suureksi. Vuosien mittaan Kelan suosiossa on tapahtunut aaltoliikkeitä ja myös fanikulttuurissa on tapahtunut muutoksia.

– 30 vuotta on ollut sellainen ajanjakso, jonka aikana on päässyt todistamaan valtavaa muutosta paitsi musiikkibisneksessä, myös maailmassa ylipäätään. Silloin, kun aloitimme nämä hommat, ei ollut internetiä tai kännyköitä. Skene oli hyvin erilainen, Kela pohtii.

– Perusasiat kuitenkin pysyy. Musiikki saattaa saada uusia piirteitä, mutta se on sitä samaa musiikkia, jota ihmiset tulevat samalla tavalla kuuntelemaan ja heidän reaktionsa pysyvät samanlaisina. Muutoksia tapahtuu lähinnä detaljeissa; enää ei juuri pyydetä nimikirjoituksia, vaan otetaan selfieitä. Nummelan aikoihin kävin levy-yhtiössä hakemassa useita muovikassillisia fanipostia kotiin, joita lueskelin ja joihin vastailin. Kyllä niitä saattaa vieläkin tulla ihan yksittäisiä kappaleita, mutta harvemmin kuin kerran kuussa.

Yksityisyydestä tinkiminen on pelin henki

Anssi Kela on kiistatta yksi Suomen tunnetuimmista muusikoista ja hänet tunnistetaan herkästi kadulla. Vaikka Kela on myöntänyt olevansa introvertti persoona, hän nauttii kohtaamisista faniensa kanssa.

– Se on tosi hauskaa. En muista, että olisin koskaan kieltäytynyt yhteiskuvista, koska mielestäni se kuuluu tähän juttuun. On etuoikeus saada toimia sellaisessa ammatissa, että on mahdollista tuottaa ihmisille hyvää fiilistä. Käytän elämästäni kymmenen sekuntia siihen, että saadaan se kuva. Minun matkani jatkuu, mutta niille ihmisille saattaa jäädä pysyvä muisto siitä hetkestä.

– Tämä on sitä, mitä olen aina halunnut tehdä. Toki olen joutunut tinkimään yksityisyydestäni. Olen kuitenkin tiedostanut sen, että se on hinta, mikä pitää maksaa, jos haluaa tehdä tätä työtä, mitä oikeasti haluan tehdä ja mihin minulla on kipinä. Se on osa pelin henkeä ja sitä on turha lähteä itkemään.

– Tietyissä tilanteissa huomaa, etten voi tehdä asioita samalla tavalla kuin kaikki muut, koska kuhina ympärillä on niin kovaa. Ne ovat kuitenkin harvinaisia tilanteita. Suurin osa arkisesta elämästäni on todellakin arkista elämää, eikä minulla ole ongelmaa mennä esimerkiksi ruokakauppaan, Kela kuvailee.

Haaveita lomasta ja rentoutumisesta

Kela julkaisi viimeisimmän studioalbuminsa vuonna 2015. Sen jälkeen hänet on nähty muun muassa Vain elämää -ohjelmassa sekä Anssi Kela ja isot biisit -sarjan päätähtenä. Lisäksi kalenteria täyttää keikat. Kiirettä on piisannut, välillä liiankin kanssa.

– Olen haaveillut siitä, että jossain kohtaa ei tarvitsisi tehdä mitään luovaa. Että olisi parin viikon ajanjakso, että voisi maata sohvalla, katsoa Netflixiä ja lukea kirjaa, Kela toteaa.

Vaikka viime vuosien varrelle on mahtunut parikin lomareissua, Kela kaipaa sitä, että osaisi rentoutua myös kotona.

– Teen tosi paljon keikkoja ja kun pääsen kotiin, ajattelen, että pitäisi kirjoittaa uusia biisejä tai suunnitella televisio-ohjelman kappaleita. Koko ajan tuntuu olevan jotain päällä, enkä tiedä, koska minulla olisi seuraavan kerran mahdollisuus vaihtaa oikeasti vapaalle. Toisaalta, minulla on hyvää energiaa tehdä näitä juttuja. Tykkään tästä niin paljon, ettei minulla ole herännyt ajatuksia siitä, että olisin jotenkin väsynyt.

30 vuotta Kelaa -konsertti tänään lauantaina 6. toukokuuta Helsingin jäähallilla. 

Katso artikkelin yläosasta videolta Kelan haastattelu EVS-keskusteluohjelmassa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja