Anssi Kela avoimena MTV:n erikoishaastattelussa: Perheen paikka ei ole julkisuudessa

Menestys tippui Anssi Kelan syliin odottamatta, katosi ja nyt näyttää taas paremmalta. Mies toivoo osaavansa suhtautua uuteen nousuun niin, ettei yleisö enää katoa.

Laulaja Anssi Kela, 43, aloitti soolouransa vuosituhannen vaihteessa todellisella ryminällä. Kelan debyyttialbumia Nummela (2001) on myyty tähän päivään mennessä noin 160 000 kappaletta.

Toinen pitkäsoitto Suuria kuvioita (2003) myi vielä yli 50 000 kopiota ja kolmas studioalbumi Rakkaus on murhaa (2005) noin 15 000 kappaletta. Kelan neljättä levyä Aukio (2009) myytiin enää 4 000 albumia ja kokoelmalevyä Singlet 2000–2010 (2010) ei senkään vertaa.

Kahden teoksen verran (Kesä Kalevi Sorsan kanssa, 2008, ja Matkamuistoja, 2012) kirjailijanakin siipiään kokeillut Kela julkaisi helmikuussa 2013 uuden singlen Levoton tyttö, joka muutti miehen uran laskusuunnan nousuksi.


Laulajan viides levy Anssi Kela (2013) menestyi hyvin ja miehen keikoilla alkoi taas käydä enemmän yleisöä.

Kuudes sooloalbumi Nostalgiaa (2015) julkaistiin viime toukokuussa ja Kelan päätyminen mukaan suositun Vain elämää -tv-sarjan neljännelle tuotantokaudelle on kiihdyttänyt miehen uran uutta nousua entisestään.

Musta maanantai

MTV Viihde tapasi artistin marraskuun viimeisellä viikolla tämän työhuoneella Helsingin Käpylässä. Anssi Kela, mitä kuuluu?

– Kukkuluuruu. Aika työntäyteistä aikaa tässä eletään, mutta se on positiivinen ongelma. Keikkoja painetaan vielä pari-kolme viikkoa ja sitten vähän hengähdetään. Ensi vuoden puolella vauhti vaan kiihtyy.

– Kyllä siinä yhdessä televisio-ohjelmassa mukana oleminen toi omat kuvionsa. Keikkoja oli sovittu paljon jo ennen kuin ohjelma tuli ruutuun, mutta kyllähän tuo ohjelma generoi paljon muuta. Kuten tämän haastattelunkin, Kela sanoo.

Katso alta videohaastattelusta, mitä kaikkea muuta Anssi Kela sanoo Vain elämää -ohjelmasta!

Laulaja puhuu Vain elämää -ohjelmasta 4:02

Kelan Facebook-sivulla on lähes 80 000 tykkääjää. Vielä kuukausi aiemmin tykkääjiä oli alle 50 000. Laulaja on saanut somegurun maineen.

– Sinä perjantaina, kun tv:stä tuli minun Vain elämää -jaksoni, silloin ei tapahtunut vielä mitään. Mutta kun mentiin viikonlopun yli seuraavaan maanantaihin, silloin Facebook-tykkääjien määrä lähes tuplaantui. Kutsun sitä mustaksi maanantaiksi, Kela toteaa humoristisesti.

– Tämä on tullut jotenkin kauhean nopeasti, että minusta puhutaan someguruna. Itse en itsestäni ole moista titteliä käyttänyt, koska olen tehnyt näitä samoja juttuja oikeastaan jo kymmeniä vuosia.

– Olin aktiivinen sosiaalisessa mediassa jo kauan ennen kuin sitä edes kutsuttiin sosiaaliseksi mediaksi.

Jo Nummela-levyn aikoihin Kelalla oli ensimmäisillä kotisivuillaan kysymys–vastaus-palsta, jossa artistille sai lähettää kysymyksiä ja artisti sitten vastaili niihin.

– Uusimpana juttuna ovat tulleet nämä Facebookin livelähetykset. Nehän perustuvat kommunikaatioon jengin kanssa. Jengi kommentoi ja nappaan niistä kiinni, istun kameran edessä kitaran kanssa, ihmiset ehdottavat biisejä ja sitten tulitan niitä siinä tilanteessa.

Kela puhuu MTV:n videohaastattelussa vielä enemmän sosiaalisesta mediasta. Katso video alta!

Laulaja Anssi Kela puhuu sosiaalisesta mediasta 5:47

Kaiken pohjana on se, että Kela itse tykkää sosiaalisen median käyttämisestä.

– On tosi hauskaa tehdä noita asioita. En varmasti olisi näin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jos en aidosti tykkäisi siitä. Minulle se on selkeästi sopiva muoto kommunikoida ihmisten kanssa. Saan siitä itsekin tosi paljon.

Kela ei suunnittele livelähetyksiä ennakkoon.

– Jos lähetyksessä on vieras, suunnilleen puoli tuntia ennen lähetyksen alkua käymme biisit läpi, että mitä biisejä vedetään ja miten. Sen verran suunnitellaan. Ei minkäänlaista käsikirjoitusta, kukaan ei ohjaa lähetystä. Se tapahtuu siinä hetkessä. Lähetys luodaan ihmisten kanssa.

Anssi Kela on nähnyt 2000-luvun puolella tapahtuneen fanikulttuurin muutoksen. Ennen kirjoitettiin fanikirjeitä paperille, nykyään kommunikoidaan sosiaalisessa mediassa.

Kela toteaa, että mitään hänen levyään ei tulla ikinä myymään niin paljon kuin Nummelaa.

– En tule koskaan olemaan yhtä suosittu kuin olin kesällä 2001. Huomasin jossain vaiheessa, että oli aika hankalaakin olla Nummelan varjon alla. Se juurrutti ihmisten mieliin käsityksen, että tuo on nyt tuollainen artisti.

– Vasta viimeisen parin vuoden aikana suuren yleisön ajatus siitä, millainen artisti olen, on alkanut pikkuhiljaa muuttumaan.

Katso videolta, mitä Kela kertoo soolouransa vauhdikkaasta startista!

Laulaja puhuu menestyksen varjopuolesta 5:39

Anssi Kelan kaksi viimeisintä levyä ovat saaneet vahvasti vaikutteita 1980-luvulta. Mitä laulaja aikoo seuraavaksi?

– Minulla on parhaillaan työn alla uusi biisi, josta pyritään tekemään seuraava singlejulkaisu. Siitä on tulossa varmaankin irtobiisi, joka ei liity mihinkään isompaan kokonaisuuteen. Olo on ollut aika vapautunut.

– Nyt voi kokeilla uusia asioita ja hakea uutta tulokulmaa musiikkiin. Parempi, etten paljasta sen enempää. Luulen kuitenkin, että uudenlaista Anssi Kelaa on pian mahdollista kuulla.

Laulaja kokee, että artistin on tärkeää kulkea koko ajan johonkin suuntaan.

– Ottaa välillä askeleita sivullekin ja kulkea välillä taaksepäinkin. Suunta se taaksepäinkin on. Liike on tärkeintä, ettei julkaise musiikkia aina samasta lokerosta. Uskon liikkeeseen ja siihen, että nahat on hyvä välillä luoda uudelleen.

Kela on puhunut koko uransa ajan niukasti yksityiselämästään.

– Yksityiselämällä tarkoitan perhettä. Omasta perheestäni en ole koskaan oikeastaan puhunut enkä ole muuttanut linjaani sen suhteen. Koen, että elämässä on säilytettävä joku nurkkaus, joka ei ole kaupan ja jossa voi olla suojassa. Minulle se on koti.

Laulajan yksityisasiat päätyivat Suuria kuvioita -levyn aikaan vuonna 2003 lööppeihin, kun mies erosi vaimostaan.

– Eihän se herkkua ollut. Silloin oli menossa rankka elämänvaihe. Kaikki, jotka ovat käyneet esimerkiksi avioeron läpi, tietävät, ettei se ole helppoa. Ja jos siihen lisätään se, että niitä asioita käsitellään lehtien lööpeissä, asiat vaikeutuvat entisestään. Syksy 2003 oli elämäni raskainta aikaa.

Kela on puhunut julkisuudessa myös vuonna 1987 kuolleesta isästään.

– Esimerkiksi keväisin, kun on faijan kuolinpäivä, silloin isä on mielessä. Viime toukokuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta faijan kuolemasta. Olen nyt kymmenen vuotta vanhempi kuin faija oli kuollessaan, mikä on vieläkin ihan älytön ajatus. Itselle faijasta jäi ikuisesti miehen ja aikuisen malli. On kreisiä ajatella, että olen elänyt jo kymmenen vuotta vanhemmaksi kuin hän eli.

Facebook on Anssi Kelalle tärkein sosiaalisen median väline. Mies on innostunut myös Snapchatistä.

– Olen siellä melko aktiivinen. Snapchat on täysin erilainen kuin Facebook tai Instagram. Se on ihan oma juttunsa. Sitä kautta tavoittaa myös nuorempaa jengiä.

Entä mitä Anssi Kela ei laittaisi someen?

– Perheeseen liittyviä juttuja. En lähtisi julkaisemaan kuvia, missä poseeraan lasteni kanssa. Ne asiat eivät kuulu sinne.

Lue myös:

    Uusimmat