Anoreksiasta uutta tutkimustietoa – sairaus liittyy myös aineenvaihduntaan: "Ei voida hoitaa puhtaasti psykiatrisena sairautena"

Anoreksian hoito saattaa tulevaisuudessa muuttua ratkaisevasti, ennustavat tutkijat.

Tutkimus kertoo, että anorektikkojen geeneistä löydettiin tekijöitä, jotka linkittyvät sekä psykiatrisiin sairauksiin että aineenvaihdunnallisiin ja kehonkoostumuksellisiin ominaisuuksiin. 

– Tutkimustulos tarkoittaa, ettei anoreksiaa ja ehkä muitakaan syömishäiriöitä enää voida hoitaa puhtaasti psykiatrisena ja psykologisena sairautena, perinnöllisyystutkija Gerome Breen selvittää.

– Anoreksia korreloi odotetusti ahdistuksen, masennuksen ja pakko-oireisen häiriön kanssa, mutta lisäksi terveenä pidetyn aineenvaihdunnan kanssa. 

Nykyisellään anoreksiaa hoidetaan mielenterveyshäiriönä ja hoitokeinot keskittyvät potilaan psyykeeseen. Uuden tutkimustuloksen myötä voidaan saada parempia tuloksia, kun hoidossa otetaan huomioon myös muita tekijöitä. 

Tutkijat kiittävät potilaita

Johtava tutkija Cynthia Bulik korostaa, että seuraavaksi tutkijoiden on selvitettävä, miten aineenvaihdunta käytännössä vaikuttaa ihmisen riskiin sairastua anoreksiaan. 

Tutkijat haluavat myös laajentaa tutkimustaan koskemaan muitakin syömishäiriöitä ymmärtääkseen paremmin häiriöiden geneettistä toimintaa. 

Bulikin mukaan suuri kiitos kuuluu niille lähes 17 000 potilaalle, jotka ovat luovuttaneet DNA:taan tutkimukseen. 

– Tutkimus kunnioittaa heidän kärsimystään ja heidän perheidensä epätoivoista yritystä ymmärtää ja löytää toimivia hoitokeinoja.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja