Mainos

Anniskelulupa lähti aiempaa useammalta

Kuva: Lehtikuva

Alkoholilupia peruutettiin Etelä-Suomen läänissä viime vuonna huomattavasti aiempaa enemmän.

Etelä-Suomen lääninhallitus peruutti alkoholiluvan viime vuonna joko pysyvästi tai määräajaksi 70 luvanhaltijalta. Edellisenä vuonna peruutuksia oli 46. Sanktioita luvanhaltijoille annettiin kaikkiaan 346, kun niitä edellisenä vuonna oli 287.

Etelä-Suomen lääninhallituksen tarkastaja Ilkka Ripatti kertoo, että suurimpana syynä alkoholiluvan peruutuksiin olivat alaikäisille tarjoili sekä ns. harmaa talous. Näissä tilanteissa tutkintaan mukaan tulevat myös rikospoliisi sekä verottaja.

Rikkeet huomataan Ripatin mukaan pääasiassa rutiinitarkastuksissa.

Maahanmuuttajien ravintoloissa runsaasti ongelmia

Ripatti myöntää, että pääkaupunkiseudulla ongelmia on erityisesti maahanmuuttajien pyörittämissä ravintoloissa.

-Nykyään pääkaupunkiseudulla on paljon ulkomaalaisia yrittäjiä. Useinhan heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä ravintolayrittäjäksi.

Väärinkäytösten taustalla on Ripatin mukaan sekä tietämättömyyttä että tarkoituksellisuutta.

- Ne pienemmät rikkeet on yleensä tietämättömyyttä. Jos tuloja jätetään ilmoittamatta verottajalle satojatuhansia, niin eihän silloin voi olla kyse tietämättömyydestä, sanoo Ripatti.

Huomio erityisesti alaikäisiin ja humalaisiin

Pysyvästi anniskelulupa peruutettiin 16 anniskelupaikalta ja 3 vähittäismyyntipaikalta. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 13 ja 1. Yleisin syy luvan peruuttamiseen oli joko kassan ohimyynti tai yrittäjän verovelat.

Määräaikaisesti lupa peruutettiin 43 anniskelupaikalta ja 8 vähittäismyyntipaikalta. Edellisen vuoden luvut olivat 30 ja 2. Määräaikaisten peruutusten syy oli 19 tapauksessa alaikäiselle henkilölle anniskelu tai myynti.

Aiempaa useampi luvanhaltija sai kirjallisen varoituksen tai huomautuksen. Lääninhallitus antoi varoituksen 118 luvanhaltijalle ja kirjallisen huomautuksen 158:lle. Edellisenä vuonna varoituksia annettiin 86 ja kirjallisia huomautuksia 155.

Lääninhallitus kiinnitti tarkastuksissa ravintoloissa erityistä huomiota alaikäisille ja päihtyneille anniskeluun sekä päihtyneiden oleskeluun ravintolassa. Vähittäismyynnin valvonnassa painoalueena oli puolestaan alaikäisille alkoholin myynti ja välittäminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.