Eeva Lehtimäen kommentti: Kolmen kärki karkumatkalla – korona heiluttaa myös kuntavaalien asetelmia

SDP, perusuomalaiset ja kokoomus taistelevat suurimman kuntapuolueen paikasta, kun vaaleihin on aikaa puolitoista kuukautta. Pahenevasta koronasta on tulossa iso teema ja muuttuja myös kuntavaaleihin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ylen toisessa kuntavaalimittauksessa pääministeripuolue SDP jatkaa ykkösenä, mutta kuntavaalien alla puolue on matkalla kuolevaisten joukkoon. Kannatus on lievässä laskussa ja kannatus on pudonnut alle maagisen 20 prosentin rajan (19,5 prosenttia).

Suosittu pääministeri Sanna Marin on pitänyt puolueensa kannatuksen korkealla. Tällä hetkellä koronataistelu vie kuitenkin kaiken huomion, kun hallitus ja Marin yrittävät saada suomalaiset koronasotatunnelmiin ennen kolmen viikon ns. sulkua.

Viime päivät hallitus on lähinnä kompuroinut juridisessa hetteikössä. Yksi vaalien kuumista kysymyksistä on, että viekö vai tuoko korona SDP:n Marinille ääniä huhtikuun vaaleissa?

Koronaväsymyksen keskellä kuntatalous, tuleva sote-ratkaisu tai opetustoimen tilanne eivät juuri pyöri äänestäjillä päällimmäisenä mielessä.

PS etenee maakunnissa

Perussuomalaiset on matkalla kuntajytkyyn, koska puolue tekee varmuudella huomattavasti paremman tuloksen kuin neljä vuotta sitten. Silloin puolueen kannatus jäi 8,8 prosenttiin. Nyt loppusuoralla puolue on kakkosena 18,7 prosentin lukemalla.

Taloustutkimuksen mukaan puolue etenee kaikilla alueilla, mutta erityisesti pienissä kaupungeissa ja maalaiskunnissa. Tämä on tietysti kitkerää myrkkyä keskustalle.

Oppositiossa perussuomalaisten ei tarvitse koronasta murehtia. Puolue jatkaa kahdella hyväksi todetulla teemalla eli polttoaineiden hinnalla sekä maahanmuuton kustannusten kauhistelulla.

Kirsi Pihan lähtö ja pormestariralli ei vielä näy

Helsingin kokoomuksen viime päivien pormestariralli ei vielä näy Ylen mittauksessa. Kokoomuksella on edelleen mahdollisuudet pitää paikkansa suurimpana kuntapuolueena. Se on voittanut vaalit kolme kertaa peräkkäin vuosina 2008, 2012 ja 2017.

Kokoomus lähtee loppusuoralle 18 prosentin kannatuksella. Puolueelle huolestuttavaa on kuitenkin se, että Taloustutkimuksen aineiston mukaan kokoomus on menettänyt kannatustaan Helsingissä ja Uudellamaalla.

Helsingissä kokoomus ja vihreät käyvät kovan kamppailun suurimman puolueen paikasta.

Tappio häämöttää

Keskustan johto painaa kuin viimeistä päivää digitaalisia tupailtoja ja yrittää saada ehdokaslistoja täyttymään. Puolueen kannatus on kuitenkin jämähtänyt selvästi alle kärkikolmikon hieman alle kolmeentoista prosenttiin. Tappio häämöttää.

Vihreät ja keskusta muodostavat kuntavaalien toisen taisteluparin. Puolueen päätavoitteita on Helsingin voittaminen kokoomukselta, mutta saada ehdokkaita aiempaan enemmän myös muualle maahan kuin kaupunkeihin.

Vasemmistoliitto ainoa nousija

Ylen mittauksen ainoa merkittävä nousija on vasemmistoliitto. Li Anderssonia tuuraava opetusministeri Jussi Saramo on ottanut paikkansa julkisuudessa. Opetusasioiden lisäksi hän on ärsyttänyt hallituskumppani keskustaa puheillaan listaamattomien yritysten veroedun poistamisesta. Vasemmistoliitto on nostanut kannatustaan 9,1 prosenttiin (+1,9 prosenttiyksikköä).

Kääriäisen prinsiippi

Lopuksi vielä alun väitteeseen, että korona on yksi vaalien isoja muuttujia. Ensin tarvitaan tietysti varmuus, että vaalit ylipäätään järjestetään. Puoluesihteerit puivat asiaa taas huomenna.

Tautitilanne huolestuttaa kansalaisia. Hallitus selvittää kotiäänestyksiä hoitavien vaalivirkailijoiden rokottamista, jotta halukkaat pääsevät käyttämään äänioikeuttaan terveysturvallisesti.

Siteeraan lopuksi Kirman isännän Seppo Kääriäisen (kesk) twiittiä, miksi kuntavaalit saattavat myös vielä yllättää.

– Ei riitä, että puoluetta kannatetaan. Kannattaja on saatava myös äänestäjiksi ja liikkeelle.

Korona voi heilauttaa kuntavaaleja merkittävästi. Ketkä uskaltavat lähteä äänestämään? Voidaanko järjestelyt turvata, ettei tartuntoja tarvitse pelätä?

Ovatko liikkeellä puolueiden uskolliset äänestäjät vai jääkö heitä kotiin? Vaarana on, että äänestysprosentti jää surkeaksi.

Kuntavaalitenteissä tautia ei voi ohittaa. Kiristyvistä koronatoimista huolimatta tilanne ei ole vielä ohi huhtikuussa.

Vähintäänkin puhutaan terveydenhuollon kestävyydestä sekä kuntataloudesta, kun koronarahoilla kuntien kassat on pumpattu plussan puolelle.

Vielä on vaikea sanoa kenen laariin tämä sataa.

Lue myös:

    Uusimmat