Mainos

Anne Frankin päiväkirjan pelastaja kuoli 100-vuotiaana

Anne Frankia natseilta suojellut ja hänen päiväkirjansa pelastanut nainen on kuollut, kertoivat hänen verkkosivunsa. Miep Gies kuoli Hollannissa eilen sadan vuoden ikäisenä.

Gies oli viimeinen elossa oleva jäsen ryhmästä, joka auttoi Anne Frankia ja hänen perhettään piileskelemään toisen maailmansodan aikaan Amsterdamissa. Kun juutalaisperhe lopulta elokuussa 1944 jäi natsien käsiin, Gies kokosi Annen kirjoittamat paperit ja säilytti niitä sodan loppuun asti.

Anne Frank kuoli Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Hänen isänsä Otto Frank selvisi hengissä Auschwitzista, ja Miep Gies antoi hänelle tyttären päiväkirjan. Vuonna 1947 julkaistu, 70 kielelle käännetty päiväkirja on kuuluisimpia uhrin kirjoittamia kuvauksia juutalaisvainoista.

Otto Frankin yrityksessä sodan aikaan työskennellyt Gies vähätteli myöhemmin omaa rooliaan sanoen, ettei hän ole mitenkään erityinen eikä mikään sankari.

-Yli 20 000 hollantilaista auttoi piilottamaan juutalaisia ja muita suojeluksen tarpeessa olevia noina vuosina, Gies kirjoitti omassa kirjassaan.

-Minä tein vain sen, mitä pyydettiin ja mikä oli tuolloin tarpeen.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.