Mainos

Ankara tuomio Lastenklinikan kavallussotkuista

Lastenklinikan Tuki ry:n entinen toiminnanjohtaja Matti Toivonen sai torstaina Helsingin käräjäoikeudessa 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä kavalluksesta, kirjanpitorikoksesta ja luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Oikeudenkäynti varainkeräjää vastaan kesti yli kaksi vuotta.

Toivonen joutuu maksamaan Lastenklinikan Tuki ry:n konkurssipesälle kavaltamiaan varoja liki 500000 markkaa ja saman verran aiheuttamastaan vahingosta. Toivonen allekirjoitti oikeudettomasti yhteistyösopimuksen erään yrityksen kanssa, josta aiheutui yhdistykselle huomattavaa vahinkoa.

Lastenklinikan Tuki ry. haettiin konkurssiin vuonna 1993. Erikoistilintarkastus paljasti, että erotettu toiminnanjohtaja oli käyttänyt sairaiden lasten auttamiseksi kerättyjä varoja omiin tarkoituksiinsa.

Asiasta nousi kova kohu, sillä varojen keräyksessä oli ollut mukana paitsi näkyviä poliitikkoja myös laaja joukko julkkiksia, kuten jääkiekkoilija Teemu Selänne ja jääkiekkojoukkue Jokerit.

Toivonen oli tosiasiallisesti vastuussa Lastenklinikan varojen keräyksestä vuodesta 1991 vuoden 1993 toukokuuhun. Hän talletti omille tileilleen keräysvaroja ja myös nosti yhdistyksen tililtä omavaltaisesti rahaa. Lisäksi hän maksoi omille yhteistyökumppaneilleen pimeästi palkkioita. Kavaltamistaan varoista Toivonen toimitti tekaistuja kuitteja kirjanpitoon.

Aktiivisena varainkerääjänä pidettyä Toivosta ei osattu epäillä, ennen kuin oli liian myöhäistä. Vuonna 1992 puuttui kirjanpidosta yli miljoona markkaa ja seuraavana vuonna yli 800000 markkaa. Keräyksen tuloja ei ole voitu koskaan selvittää luotettavasti.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja