Mainos

Angoratuotteita vedetty useista myymälöistä Suomessa kohuvideon takia

Suomalaisten vaatemyyjien pitäisi luopua angoravillaisten vaatteiden myynnistä, vaatii Oikeutta eläimille -järjestö.

Angoravillan tuotannosta julkaistu video on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailman, ja muun muassa vaatejätti H&M on päättänyt toistaiseksi luopua angoran käytöstä tuotteissaan. 

Pehmeää angoravillaa saadaan angorakanista

-Pehmeää ja kiiltävää angoravillaa saadaan angorakanista. 

-Perinteisesti angorakaneja on kasvatettu Euroopassa, myös Suomessa, mutta Kiina on noussut jo vuosia sitten maailman johtavaksi angorantuottajaksi. 

-Angorakanin turkissa on pitkiä silkkimäisiä peitinkarvoja sekä lyhyempää alusvillaa. Kani keritään 3-4 kertaa vuodessa. 

-Sekä alusvillaa että peitinkarvaa käytetään tekstiileissä. 

-Angoraa käytetään useimmiten sekoitteena esimerkiksi villan, kashmirin tai synteettisten kuitujen kanssa. 

-Angoraa on esimerkiksi neuleissa, käsineissä ja hatuissa. 

-Esimerkiksi villan määrään verrattuna angoraa tuotetaan murto-osa. Se on myös paljon villaa kalliimpaa. Tämän vuoksi sitä käytetään tekstiileissä varsin vähän.  

(stt) 

-Meidän täytyy varmistaa, että alihankkijamme noudattavat standardejamme, H&M:n tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. 

Kansainvälinen eläinoikeusjärjestö PETA on julkaissut salaa kuvatun videon kiinalaisesta angoravillatuotannosta. Videolla elävät kanit sidotaan kiinni penkkiin etu- ja takajaloistaan ja villa revitään tupoittain irti niiden nahasta. 

Kiina tuottaa 90 prosenttia maailman angoravillasta. Suuri osa Suomessa myytävistä angoratuotteista on Oikeutta eläimille -järjestön mukaan todennäköisesti valmistettu kiinalaisesta villasta. 

"Villa on kerittyä" 

Suomessa muun muassa Vero Moda-, Jack & Jones-, Only- ja Pieces-merkkejä maahantuova Bestseller Wholesale Finland veti angoraa sisältävät tuotteensa myymälöistä viime viikolla. Käsky tuli tanskalaiselta emoyhtiöltä Bestselleriltä, kertoo Suomen-myyntijohtaja Jonna Muhonen

Vaateyhtiö on kohun takia selvittänyt, millaisista oloista sen käyttämä angoravilla on peräisin. Yhtiöstä kerrotaan, että sen angorasta hieman yli puolet tulee Kiinasta.  

Muhosen mukaan selvityksissä ei paljastunut eläinten kaltoin kohtelua. 

-Se (villa) ei ole missään nimessä nyhdettyä vaan kerittyä niin kuin lampailta keritään. 

Muhosen mukaan Bestseller sekä tekee itse että teettää ulkopuolisilla pistokokeita angoran toimittajille varmistuakseen villan tuotantotavasta. 

-Mitään ei ole toistaiseksi löytynyt, mutta pistokokeita toki jatketaan koko ajan.  

Bestseller käyttää angoraa muun muassa neuleissa, huiveissa, hansikkaissa ja pipoissa. Myynnistä vedetyt tuotteet on palautettu kauppoihin, kertoo Jack & Jones-, Only- ja Pieces-merkkien ketjupäällikkö Pia Hemmilä. Hänen korviinsa ei ole kantautunut, että asiakkaat olisivat kyselleet angoran alkuperästä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.