Ampumahiihdon olympiavoittaja järkyttyi – tyttöystävälle tulvii törkyviestejä: "Et tule koskaan antamaan hänelle vaaleita lapsia"

Gita Simonsen julkisti suhteensa norjalaiseen ampumahiihtotähteen Tarjei Böhön Instagramissa vuonna 2017. Vaikka Simonsen sai runsaasti onnitteluja, hänelle on myös satanut todella törkeitä viestejä eri maista.

Simonsenin äiti on Guyanasta Etelä-Amerikasta. Ruskeaihoinen Simonsen kärsi rasismista lapsuudessaan, mutta hänen mukaansa tilanne rauhoittui aikuisuutta kohden, kunnes hän alkoi seurustella Bön kanssa.

Simonsen on sen jälkeen saanut sosiaalisessa mediassa osakseen rasistisia ja halventavia kommentteja.

– Et tule koskaan antamaan hänelle vaaleita lapsia, Simonsen kertoo yhdeksi esimerkiksi saamistaan Instagram-viesteistä.

Simonsen kertoo myös, että Bön kuvaa on kommentoitu sanoin "neekerin rakastaja".

"Meidän täytyy panna loppu rasismille yhteiskunnassa"

Tarjei Bö otti kantaa asiaan Norjan TV2:n haastattelussa. Hänen mukaansa törkyviestejä on tullut "Venäjän, Saksan ja Tshekin kaltaisista maista", mutta myös Norjasta.

– Olen aina tiennyt, että rasismi on iso ongelma, mutta uskon, että monet Norjassa ajattelevat, että se on jotain vähän kaukaista meidän elämästämme ja yhteiskunnastamme. Tämä oli kuitenkin muistutus, että se on ympärillämme kaiken aikaa. Se on tuomittavaa, Bö sanoi.

Ennen rasistisia viestejä ajatus joidenkin ihmisten negatiivisista reaktioista ei vaivannut Bötä lainkaan. Rasismiposti tuli norjalaistähdelle järkytyksenä.

– Voitte sanoa, että olin naiivi, mutta monet ovat kuten minä. Viime kuukauden aikana ihmiset Norjassa ovat tulleet tietoisimmiksi siitä, että rasismia on kaikkialla ympärillämme, ja se vaikuttaa moniin, joihin sen ei ehkä ensin ajattelisi vaikuttavan.

Bön mukaan hänen tyttöystävänsä on yksi monista esimerkeistä, keihin rasismi kohdistuu.

– Vaikka tiedät, että sitä (rasismia) on olemassa, se muuttuu todellisemmaksi, kun se tulee lähellesi. Meidän täytyy kohdella kaikkia kunnioituksella ja panna loppu rasismille yhteiskunnassa, Bö sanoi.

Bö on saavuttanut ampumahiihdossa viestin olympiakultaa 2010 ja -hopeaa 2018. Maailmanmestaruuksia hänellä on 10, joista kaksi on henkilökohtaisilta matkoilta. Bö on myös voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun kaudella 2010–11.

Lue myös:

    Uusimmat