Ammattilaiskehonrakentaja avoimena dopingista: Ilman niitä ei tässä lajissa pärjää

6:54

15-vuotiaana salitreenaamisen aloittanut Marko Savolainen kehittyi vuodessa täysiveriseksi kehonrakennuksen ammattilaiseksi.

Suomen tunnetuin mieskehonrakentaja Marko "Supermass" Savolainen julkaisee tänään elämäkertansa Supermass- treenaa kuin legenda. Kirjassa Savolainen kertoo avoimesti kehonrakennuksen nurjasta puolesta, kuten steroidien käytöstä.

Savolainen kertoo, että paine olla paras oli niin kova, että kaikki keinot olivat sallittuja lihasmassan kasvattamisessa. Savolainen painoi 145 kiloa isoimmillaan, mutta sekään ei ollut maailman parhaaksi tähtäävän ammattilaisen mielestä tarpeeksi.

– Sitä oli tyytymätön koko ajan. Jokaisessa treenissä halusi olla parempi kuin edellisissä. Hirveä paine päällä koko ajan. Se oli ehkä pahin juttu koko hommassa, Savolainen kuvailee Huomenta Suomen haastattelussa.

Hän sortui kokeilemaan anabolisia aineita.

– Aluksi kun niitä tarjottiin, en halunnut missään nimessä kokeilla. Muutaman viikon päästä kuitenkin testasin. Kun kaveri tarjosi pistettäviä versioita, kieltäydyin aluksi taas. Sitten kokeilin ja siitä se lähti.  On ikävä fakta, että ilman ei pärjää tässä lajissa, Savolainen sanoo.

Kovimassa treenivaiheessa mies ei tehnyt muuta kuin nukkui, treenasi ja söi. Vuonna 1994 hän jopa muutti salille asumaan, jotta pystyi treenaamaan milloin halusi.

Dopingin käyttö on jättänyt jälkensä.

– Testosteronituotanto loppui, eikä se ole oikein palautunut, maksahäiriö-ongelmia oli myös joskus. Tottakai nämä jättävät jälkensä, hän myöntää.

Savolaisen mielestä kehonrakennus ei ole terveysliikuntaa.

– Ammattikehonrakentajan ura on kaikkea muuta kuin terveysliikuntaa, hän myöntää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja