Ammatillista pientalorakentamista Espoon asuntomessuilla

Yksi tämän vuoden asuntomessujen erikoisuuksia oli suurten, jopa valtakunnallisten asuntorakennuttajien voimakas esiintyminen pientalorakennuttamisen alueella. Joka Kodin Asuntomarkkinat seurasi viime keväänä muutamassa ohjelmassa kahden VVO:n rivitalokohteen valmistumista. Talot poikkeavat toisistaan siten, että toinen on suunniteltu niin sisä- kuin ulkotiloiltaan selkeästi lapsiperheiden tarpeita ajatellen, toinen puolestaan lapsettomille pariskunnille tai sinkuille. Jälkimmäisessä on kiinnitetty erityistä huomiota työnteon onnistumiseen myös kotoa käsin. Kohteissa on yhteensä 45 asuntoa.

Ennen ohjelmamme jäämistä kesätauolle talot ehtivät lähes valmiiksi. Nyt messujen jälkeen onkin oiva tilaisuus käydä katsomassa, millaisia ne ovat kokonaan valmiina ja sisustettuina.

"Viranomaistarkastukset hoidettiin kesäkuussa ennen messujen alkua", kertoo projektipäällikkö Petri Alatalo, VVO-Rakennuttaja Oy. "Nyt kun messut ovat ohi, asukkaille tarjotaan tilaisuus tehdä vikalistat ja niissä esiin tuodut puutteet korjataan syyskuun puoliväliin mennessä, jolloin alkaa muutto. Tämä on tarpeen siksi, että messujen aikana on tietenkin tapahtunut pientä kulumista."

Punaisena lankana koko hankkeessa muunneltavuus ja asukaslähtöisyys. Mitä aikaisemmassa vaiheessa teki asunnosta varauksen, sitä enemmän pystyi vaikuttamaan niin väreihin kuin materiaaleihin; parhaassa tapauksessa jopa väliseinien paikkoihin. Alatalon mukaan pintamateriaaleissa, kalusteovissa ja sisustuksellisissa elementeissä vaihtelua haluttiin paljonkin; sen sijaan tilamuutoksia tuli vähän.

Sisustussuunnittelija Virpi Illman SI, Sisustus-Violet Oy kiittelee VVO:n antamia lähtökohtia: "Suunnittelijalle annettiin yllättävän vapaat toteuttaa omia visioitaan näissä kohteissa. Olen paneutunut ennen kaikkea kokonaisuuksien suunnitteluun – sisustussuunnittelijan työhän käsitetään usein vain nättien tekstiilien, peittojen, verhojen tai valaisimien valitsemiseen, mutta todellisuudessa se on hyvin paljon seinävärien, maalipintojen, laatoitusten ja parkettien suunnittelua…"

Esimerkkinä Illman esittelee asunnon, joka on suunniteltu yli viisikymppiselle, erittäin aktiiviselle pariskunnalle: "Siltä pohjalta sisustus oli hyvin helppoa toteuttaa juuri tässä asunnossa, sillä kun huonetiloja on eri tasoissa, niihin oli luontevaa sijoittaa eri toimintoja ja saada aikaan onnistunut kokonaisuus."

Asunnon yleisilme ja värimaailma on vaalea, klassinen suomalainen, mutta Illman on lisännyt siihen hiukan lämmintä tunnelmaa asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Myös Pasi Partanen, tuleva asukas, on tyytyväinen ratkaisuunsa: "Kun lähti mukaan aikaisin, pystyi hyvin pitkälti määrittelemään materiaalivalintoja. Mutta huomattavasti sitäkin tärkeämpää itselleni – joka en tajua rakentamisesta höykäsen pöläystä - on ilman muuta ollut koko projektin helppous: itse pitää huolehtia vain siitä, että maksut hoituvat ajallaan. Mahdolliset viat voi ilman muuta korjauttaa jälkikäteen rakennuttajan piikkiin."

(JKA 1.9.2006)

Lue myös:

    Uusimmat