Amerikkalaisyliopiston paljastus: Näin voit parantua hämähäkkikammosta 3 tunnissa!

Uusi tutkimus paljastaa, että hämähäkkifobiasta voi parantua vain yhden terapiaistunnon avulla. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt pystyivät jopa pitämään tarantellahämähäkkiä käsissään vain muutaman tunnin hoidon jälkeen.

Amerikkalaisen Northwesternin yliopiston tutkijoiden mukaan vain yksi terapiaistunto voi riittää hämähäkkipelon lievittämiseen. Tutkimukseen osallistuneet hämähäkkifobiasta kärsineet henkilöt pystyivät pitämään tarantellahämähäkkiä käsissään vain yhden terapiaistunnon jälkeen.

– Hoitoon tulleet ihmiset kärsivät niin pahasta hämähäkkipelosta, ettei osa voinut kävellä ruoholla alkuunkaan. Toiset taas lukittautuivat jopa päiviksi koteihinsa hämähäkkien pelossa, tutkija Katherina Hauner Northwesternin yliopistosta kertoo.

Muutaman tunnin hoidon jälkeen potilaat pystyivät kuitenkin kävelemään suoraan hämähäkkien pesälle ja koskettamaan tai pitämään tarantellaa käsissään. Vaikutus oli sama myös puolen vuoden jälkeen.

Faktojen ymmärtäminen riittää

Syy uuteen pelottomampaan suhtautumiseen oli terapian aikaansaamissa aivomuutoksissa. Kun tutkijat ottivat potilailta aivokuvaa ennen terapiaa, he pystyivät huomaamaan selvää aktiivisuutta aivojen niissä kohdissa, joissa pelon tunne muodostuu.

Terapiaistuntojen aikana potilaille kerrottiin faktoja tarantelloista ja niiden vaarattomuudesta. Terapeutit korostivat, että hämähäkit yrittävät vain pysytellä piilossa eivätkä osaa hypätä pois terraariosta.

Hoidon aikana potilaita rohkaistiin myös lähestymään hämähäkkejä. Tämä tuottikin tulosta, sillä istunnon lopuksi potilaat pystyivät ensin koskettamaan hämähäkkien terraariota, ja hetken päästä myös itse hämähäkkiä.

Tässä vaiheessa potilaille tehtiin uusi aivokuva, josta voitiin huomata, että pelkoa tuottavien aivo-osien toiminta oli selvästi hidastunut.

Yleinen ongelma eri fobioista kärsivien keskuudessa onkin se, etteivät potilaat uskalla kohdata pelkäämäänsä asiaa ehkä koskaan. Näin ollen ihmiset eivät myöskään saa näyttöä siitä, että pelko on aiheeton.

Tutkimukseen osallistui 12 hämähäkkifobiasta kärsivää henkilöä, ja sen tulokset julkaistiin Proceedings of The National Academy of Sciences –lehdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat