Amerikan F1-flopilta raju väite: ”Mika Häkkinen ei ollut minua nopeampi”

McLaren-tallista potkut Mika Häkkisen tieltä 1993 saanut Michael Andretti väittää, että olisi voinut voittaa useamman maailmanmestaruuden, jos olisi saanut jatkaa.

F1-kausi suorana C Morella – USA:n GP viikonloppuna

Perjantai: Harjoitukset klo 17.55 ja 21.55.
Lauantai: Harjoitukset klo 20.55, aika-ajo klo 23.55
Sunnuntai: USA:n GP klo 21.00, ennakkotunnelmat klo 19.30!

Kaikki F1-kauden ajojaksot suorina C Morella.

C Moren sivulle pääset tästä

Ennen F1-kokeiluaan Andretti oli menestynyt IndyCar-sarjassa erinomaisesti. Hänen julkisuusarvonsa oli Yhdysvalloissa merkittävä ja F1-sopimus McLarenin kanssa olikin kaupallisesti tärkeä kaikille osapuolille.

Ongelmana vain oli, ettei Andretti pärjännyt F1-radoilla. Hän kolaroi kolmessa ensimmäisessä kisassaan ajettuaan niissä yhteensä vain neljä kierrosta. Tallikaveriaan Ayrton Sennaa vastaan Andrettilla ei ollut mitään jakoa.

McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis teki johtopäätöksensä ja halusi Andrettista pikaisesti eroon. Merkittävä lupaus Mika Häkkinen oli McLarenilla vain varakuljettajan roolissa ja Dennis halusikin korvata Andrettin Häkkisellä.

Nyt 25 vuotta myöhemmin Andretti väittää, ettei saanut McLarenilta kunnon tukea. Andretti väittää Dennisin savustaneen häntä ulos jo alkukaudella.

– Hän puski minut ulos. Toisesta kisasta lähtien hän yritti saada minut pois autosta, Andretti tilittää Auto Action-lehden haastattelussa.

Andretti ajoi syyskuussa 1993 Monzan osakilpailussa ensimmäisen palkintosijansa oltuaan kolmas. Kisan jälkeen hän sai potkut.

– Jatkoin taistellen ja viimein Monzassa pääsin palkintopallille, mikä oli coolia. Viimeinkin olin podiumilla. Olin iloinen, Andretti muistelee.

Häkkinen korvasi Andrettin kolmessa viimeisessä kisassa ja kykeni antamaan Sennalle paljon tasaisempaa vastusta. Heti ensimmäisessä McLaren-kisassaan Portugalin Estorilissa Häkkinen päihitti Sennan aika-ajoissa. Toisessa kisassaan Japanin Suzukassa Häkkinen ajoi kolmanneksi.

Dennis tiesi, että Häkkinen menestyisi ja olikin oikeassa. Häkkinen voitti 1998 ja 1999 maailmanmestaruuden.

Andretti väittää, että olisi Häkkisen paikalla päässyt mestariksi itsekin. Hän perustaa arvionsa kautta 1993 edeltäneisiin testeihin.

– Jos olisi mennyt, kuten olisi pitänyt, luulen, että olisin voinut voittaa muutaman mestaruuden. Tiedän, että olisin kyennyt siihen, koska Mika voitti McLarenilla kaksi mestaruutta, eikä hän koskaan ollut minua nopeampi testeissä, hän ilmoittaa.

Andretti katsoo olleensa Dennisin harjoittaman ”poliittisen pelin” uhri.

– Jouduin keskelle poliittista sotaa. Se on kaikki, mitä tarvitsee sanoa.

Andretti toki menestyi erittäin hyvin Indy-sarjassa voitettuaan siellä peräti 42 kilpailua. Indy-mestaruuden hän voitti 1991 ja sijoittui sarjan pisteissä toiseksi peräti viidesti.

Andrettin F1-flopin syistä on riittänyt arvioita. Monien asiantuntijoiden mielestä hän ei suhtautunut F1-sarjan fyysisiin ja henkisiin vaatimuksiin riittävän vakavasti, eikä hänellä ollut riittävästi kokemusta eurooppalaisesta kilpa-autoilusta.