Älypuhelimien talviolosuhteissa eroja – mikä pelittää parhaiten?

Älypuhelimien akun simahtaminen ja kosketusnäytön toimimattomuus kiusaavat kuluttajia kylmillä keleillä.

Älypuhelinten näyttöjen herkkyyksissä on eroja ja joidenkin puhelinten kosketusnäytöt toimivat tavallisillakin hanskoilla.

Näytön herkkyyttä säätämällä voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin puhelin toimii hanskat kädessä.

– Puhelinta hankkiessa kuluttajat eivät välttämättä ota huomioon, miten puhelin kestää kylmää ja toimiiko se ulkoilmassa tavallisilla hanskoilla. Kylmällä säällä nämä ongelmat kuitenkin konkretisoituvat, kun joudutaan valitsemaan käytetäänkö puhelinta ja paleltuvatko sormet, kertoo Gigantin matkapuhelinosaston tuotepäällikkö Mikko Pesonen.

Viisi vinkkiä älypuhelimen valintaan ja käyttöön kylmillä keleillä

1. Paras pakkassään puhelin

Galaxy S5 Active -puhelin kestää parhaiten pakkasia.

2. Nämä puhelimet toimivat tavallisilla hanskoilla

Useimmat Lumia-puhelimet, kuten mallit 735, 830 ja 930, sekä uusimmat Samsungin puhelimet toimivat tavalliset hanskat kädessä.Samsungin puhelimissa tulee säätää kosketusnäyttöherkkyys-asetus suurelle.

3. Kosketusnäyttöhanskat kylmällä säällä käteen

iPhonen omistajien kannattaa hankkia talvella kosketusnäyttöhanskat, jotta sormet eivät jäädy puhelinta käytettäessä.

4. Lisävirtaa puhelimeen

Varavirtalähde eli powerbank on hyvä varuste talvella antamaan lisävirtaa puhelimeen.

5. Suojakotelot suojaavat kylmää vastaan

Suojakotelot suojaavat puhelinta pakkasilla. Esimerkiksi LifeProof-suojakotelo suojaa puhelinta myös kolhuilta, kosteudelta ja pölyltä.

Uusimpien Samsungin puhelimien ja useimpien Nokian Lumia-puhelimien, kuten mallien 735, 830 ja 930 etuna on, että niitä pystyy käyttämään kylmillä keleillä myös tavallisilla hanskoilla.

– Puhelinta halutaan selailla myös kylmässä säässä, ja silloin nämä edellä mainitut puhelimet ovat käytännöllisiä. Suurin osa Lumia-puhelimista toimii kätevästi hanskoilla, mutta Samsungin uusimmissa puhelimissa, kuten A-sarjan puhelimissa ja Galaxy S5 -malleissa, pitää muistaa asettaa suuri kosketusnäyttöherkkyys päälle, jotta niitä voi käyttää myös hanskat kädessä. Parhaiten puhelimet toimivat toki paljain sormin, Pesonen jatkaa.

Paras pakkaskestävyys

Muita ongelmia älypuhelimien käytössä alkaa yleensä ilmetä, kun mittari osoittaa kymmentä miinusastetta tai kylmempää. Pesosen mukaan Samsungin Galaxy S5 Active -puhelin kestää parhaiten pakkasia.

– Puhelinta on testattu lukuisia kertoja pohjoisen karuissa olosuhteissa. Se kestää muun muassa kylmyyttä erittäin hyvin sekä myös lämpötilavaihteluita, ilmanpainetta, pölyä, hiekkaa, tärinää ja iskuja. Puhelimessa on IP-67 luokitus, joka takaa vesi- ja pölytiiviyden.

Lisävarusteilla selviää pakkasista paremmin

Applen iPhonejen kosketusnäyttö toimii kylmässä säässä kosketusnäyttöhanskoilla.

– Kosketusnäyttöhanskojen käyttö on kasvanut viime vuosina kenties iPhonejen käytön yleistyessä Suomessa. Hanskojen kysynnässä ja myynnissä on selkeä nousu aina pakkasilla. Erityishanskoja löytyy meillä kolmessa koossa, ja niiden hinta on alle 10 euroa. Kosketusnäyttökyniäkin meillä on, mutta hanskat ovat selkeästi suositumpia kuin kynät.

Yksi erinomainen lisävaruste ovat suuren suosion saaneet varavirtalähteet eli powerbankit.

– Varavirtalähde on helppo ottaa mukaan talvella taskuun tai laukkuun antamaan lisävirtaa puhelimeen. Ne ovat toki käytännöllisiä läpi vuoden, niin matkoilla kuin mökilläkin. Viime syksynä niiden hinnat tulivat alaspäin ja kysyntä nousi roimasti. Varavirtalähteiden hinta on noin 10 eurosta ylöspäin.

– Toki myös suojakotelot ovat aina hyvä tapa suojata puhelinta kylmältä. Esimerkiksi maahan pudotessaan suojakotelo voi estää lumen ja kosteuden pääsyn puhelimen sisään. Suosituimpia koteloitamme ovat erilaiset Flip Cover -kuoret ja valikoimastamme löytyy myös järeät Lifeproof-suojat, jotka ovat vesi- ja pölytiiviitä ja iskun kestäviä. Suojakotelot sopivat ympärivuotiseen käyttöön. Kaikkiaan suojakoteloiden hintahaarukka on 10 eurosta 80 euroon asti, Pesonen lopettaa.

Lähde: Gigantti


Lue myös:

    Uusimmat