Älypuhelimen suojaus murrettiin ilman Applea – täytyykö iPhone-käyttäjän huolestua?

Kenen on oltava huolissaan, kun puhelimen salaus murretaan? 11:34

San Bernardinossa ammuskelleen terroristin iPhonen suojaus onnistuttiin murtamaan tällä viikolla.

Applen ja Yhdysvaltain keskusrikospoliisin eli FBI:n oikeustaistelu saatiin tällä viikolla päätökseen, kun FBI ilmoitti onnistuneensa murtamaan iPhonen suojauksen kolmannen osapuolen avustuksella.

Oikeustaisto sai alkunsa FBI:n vaatiessa Applea auttamaan terroritutkinnassa avaamalla puhelimen suojauksen. Apple kieltäytyi vaatimuksesta vedoten sen jättävän pysyvän tietoturva-aukon kaikkien iPhone-käyttäjien puhelimiin.

Ristiriita syntyi terroriteon tutkimisen sekä käyttäjien yksityisyyden suojan välillä. Puhelimen suojaus onnistuttiin lopulta murtamaan ilman Applea – onko tavallisen käyttäjän syytä huolestua puhelimensa suojauksesta?

Erityisasiantuntija Jussi Eronen Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta totesi Huomenta Suomen haastattelussa, ettei tavallisen kuluttajan tarvitse huolestua puhelimensa suojauksestaan.

– Täytyy muistaa, ettei tämä (iPhonen suojauksen murtaminen) ollut helppoa, Eronen huomautti.

– Tavallinen kuluttaja ei mieti puhelinta ostaessaan, onko se turvallinen. Valmistajat ovat kuitenkin pitäneet siitä huolen.

Kansanedustaja (vihr.) ja Tieken tutkimus- ja kehitysjohtaja Jyrki Kasvi painotti, että puhelimien suojauksen murtaminen on viranomaistoiminnan kannalta välttämätöntä, mutta samalla siinä onnistuminen osoittaa, että suojauksen kierto onnistuisi myös rikollisilta.

– Nämä eivät ole puhelimia, vaan tietokoneita. Ne tietävät kaikkea elintoiminnoistamme sijaintiimme. Tulevaisuudessa niillä tullaan myös maksamaan enemmän, Kasvi muistutti.

Katso koko haastattelu otsikon alta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat