Mainos

Älypuhelimen suojaus murrettiin ilman Applea – täytyykö iPhone-käyttäjän huolestua?

11:34

San Bernardinossa ammuskelleen terroristin iPhonen suojaus onnistuttiin murtamaan tällä viikolla.

Applen ja Yhdysvaltain keskusrikospoliisin eli FBI:n oikeustaistelu saatiin tällä viikolla päätökseen, kun FBI ilmoitti onnistuneensa murtamaan iPhonen suojauksen kolmannen osapuolen avustuksella.

Oikeustaisto sai alkunsa FBI:n vaatiessa Applea auttamaan terroritutkinnassa avaamalla puhelimen suojauksen. Apple kieltäytyi vaatimuksesta vedoten sen jättävän pysyvän tietoturva-aukon kaikkien iPhone-käyttäjien puhelimiin.

Ristiriita syntyi terroriteon tutkimisen sekä käyttäjien yksityisyyden suojan välillä. Puhelimen suojaus onnistuttiin lopulta murtamaan ilman Applea – onko tavallisen käyttäjän syytä huolestua puhelimensa suojauksesta?

Erityisasiantuntija Jussi Eronen Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta totesi Huomenta Suomen haastattelussa, ettei tavallisen kuluttajan tarvitse huolestua puhelimensa suojauksestaan.

– Täytyy muistaa, ettei tämä (iPhonen suojauksen murtaminen) ollut helppoa, Eronen huomautti.

– Tavallinen kuluttaja ei mieti puhelinta ostaessaan, onko se turvallinen. Valmistajat ovat kuitenkin pitäneet siitä huolen.

Kansanedustaja (vihr.) ja Tieken tutkimus- ja kehitysjohtaja Jyrki Kasvi painotti, että puhelimien suojauksen murtaminen on viranomaistoiminnan kannalta välttämätöntä, mutta samalla siinä onnistuminen osoittaa, että suojauksen kierto onnistuisi myös rikollisilta.

– Nämä eivät ole puhelimia, vaan tietokoneita. Ne tietävät kaikkea elintoiminnoistamme sijaintiimme. Tulevaisuudessa niillä tullaan myös maksamaan enemmän, Kasvi muistutti.

Katso koko haastattelu otsikon alta löytyvältä videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.