Älypuhelimen käyttö voi vaikuttaa näköön

Älypuhelimen pitäminen lähellä kasvoja pakottaa silmät työskentelemään kovemmin kuin lehteä lukiessa.

Katseen liimaaminen älypuhelimeen aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä mutta se voi heikentää myös näkökykyä. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan älypuhelimen näytön katsominen, esimerkiksi sähköpostien ja uutisten lukeminen, aiheuttaa pitkään kestäessään epämukavan ja väsyneen olon.

Tutkimus on osoittanut, että pieneltä näytöltä lukeminen voi myös romuttaa näkökykyä. Esimerkiksi lontoolainen silmäkirurgi David Allamby on sanonut, että hänen tutkimustensa mukaan ihmisten likinäköisyys on lisääntynyt 35 prosentilla ensimmäisten älypuhelimien tullessa markkinoille eli vuoden 1997 jälkeen.

Pidä etäisyyttä älypuhelimeen

Silmän taittovoiman ja näkökyvyn mittaukseen perehtynyt Mark Rosenfield sanoo tutkimustensa osoittaneen, että älypuhelimen pitäminen 16 tuuman eli noin 40 senttimetrin etäisyydellä kasvoista vähentää silmien väsymystä. Silloin silmä rasittuu vähemmän kuin silloin, kun puhelinta katsotaan nenä lähes näytössä kiinni.

Rosenfield suosittelee riittävän pitkiä taukoja älypuhelimen käyttäjille. Silmät rentoutuvat, kun katseen vie näytöltä esimerkiksi ikkunaan tai muualle kaukaisuuteen.

Perintötekijätkin vaikuttavat näkökykyyn

Yhdysvalloissa silmäkirurgi ja Louisvillen yliopiston apulaisprofessori Shlomit Schaal on tutkinut älypuhelimen vaikutusta ihmisten näkökykyyn. Schaal muistuttaa, että likinäköisyys on perinnöllisyyden ja ympäristön vaikutuksen tulos eikä sen syyksi riitä pelkästään älypuhelimen tai muun silmien lähellä pidettävän laitteen käyttäminen. Ympäristötekijöihin kuitenkin kuuluu silmien rasittuminen esimerkiksi katsomalla jotakin kohdetta lähietäisyydeltä. Yhdysvalloissa väestöstä 30 prosenttia on likinäköisiä ja usein näössä tapahtuu muutoksia ennen 25-vuoden ikää.

Lähde: The Wall Street Journal

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja